Babis: migráció helyett a születések számát kell növelni

A tömeges, ellenőrzés nélküli migráció helyett a születések számának növelését nevezte az egyetlen fenntartható megoldásnak Európa kihalásának megakadályozására a cseh miniszterelnök csütörtökön a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban.

Budapest, 2021. szeptember 23. Andrej Babis cseh miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Andrej Babis azt mondta, a koronavírus-járvány is rámutatott, helyettesíthetetlen szerepet játszik a nemzetállam, amelynek alapja a család.

A család a fenntarthatóság kulcsa, a társadalom alapja

- fűzte hozzá.

Problémaként beszélt arról, hogy Európában csökken a születések száma.

Hozzátette: Csehországban az elmúlt időszakban javult ez a szám, de az ország még mindig messze van a 2,1-es termékenységi mutatótól, amely szükséges a népesség fennmaradásához.

A cseh kormányfő a gyermekvállalási kedv csökkenését a többi között a karrier előtérbe kerülésével, illetve a pénzügyi nehézségekkel hozta összefüggésbe.

A gyermek az élet értelme, mindent meg kell tenni, hogy az emberek gyereket vállalhassanak

- fogalmazott, jelezve: ezt vallja Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki családtámogatást, adókedvezményt biztosít gyermekvállalás esetén az embereknek.

Andrej Babis ígéretet tett arra, ha pártja, az ANO az októberi választás után kormányon lesz, akkor ragaszkodni fog a szociális és munkaügyi tárcához, hogy támogatást nyújtson azoknak az embereknek, akik dolgozni akarnak, továbbá azoknak a fiatal családoknak, akik gyermeket akarnak nevelni.

A cseh miniszterelnök a családok támogatása mellett fontosnak tartotta a társadalmi tudat formálását is.

Bírálta azt a gyermekvállalás elleni érvet – amit klímadogmának nevezett -, miszerint minél kevesebb ember él a Földön, annál kisebb a karbonnyom. Haljon ki az emberiség, és akkor megmentjük a Földet? – kérdezte,

abszurdnak nevezve azt, hogy a klímavédelem miatt „ne legyenek gyerekeink”.

Andrej Babis beszámolt arról, hogy szerdán meglátogatta a magyar határt, amely szerinte az egyetlen schengeni határ, ami működik.

Közölte, az embereken ott kell segíteni, ahol születtek.

Úgy fogalmazott: a tömeges, ellenőrzés nélküli migrációnak semmi köze a jövőnkhöz, az egyetlen fenntartható megoldás Európa kihalásának megakadályozására, a születések számának a növelése. Ez a közös út a visegrádi országok előtt – hangoztatta.

A demográfiai csúcs élő közvetítését ide kattintva tudja követni.

A program részleteiről pedig ide kattintva tájékozódhat.

Borítókép: Andrej Babis cseh miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában