Illegális bevándorlás

2018.08.25. 07:43

Bakondi: mindenkivel együttműködünk, akinek Európa biztonsága az első

Még nem lehet tudni, mikor találkozik majd egymással Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter – reagált Bakondi György az erről szóló pénteki hírekre egy tévés interjúban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: hazánk együttműködik mindenkivel, akinek Európa biztonsága az első, egyúttal leszögezte: senkit nem éheztetnek a tranzitzónában.

Bakondi György elmondta: a magyar kormány együttműködik minden olyan országgal, így Olaszországgal is, amely a migrációs helyzet kezelésében az államhatárok, a belső biztonság és Európa védelmére helyezi a hangsúlyt. A napokban ott járt Szijjártó Péter külügyminiszter, úgyhogy a megkezdett tárgyalások folytatódnak – tette hozzá az Echo Tv Napi aktuális című műsorában folytatott beszélgetésben.

Számos kérdésben egyetértés van a két ország között, a kvóták vonatkozásában ugyanakkor Olaszország más álláspontot képvisel. Ott van 700 ezer illegális bevándorló, akitől szeretne megszabadulni, de miután nem lehet őket visszaküldeni, ezért szeretnék, ha szétosztanák őket a kvóta szerint Európában. A magyar álláspont konzekvens, ez nem vezet közelebb a megoldáshoz – tette hozzá Bakondi.

Szavai szerint az együttműködés alapját Olaszországgal azok a közös érintkezési pontok adják, amelyekben egyetértés van. Azokban keressük a megoldásokat, amelyek hosszútávon is a hatékonyságot és a lakosság biztonságát szolgálják – fogalmazott.

Arra a sajtóhírre, miszerint a tranzitzónákban éheztetik a menekülteket, Bakondi leszögezte: a menekültek teljes ellátásban részesülnek a tranzitzónákban a menekültkérelmek elbírálásnak időszakában. A különösen veszélyeztetett csoportok napi ötször étkeznek, orvosi ellátást kapnak, a tranzitzónán belül játszótér is van. A menekültek humánus és egészséges helyen töltik azt az időt, amíg elbírálják a kérelmüket, de amint ez megtörténik, el kell hagyniuk a tranzitzónát, és mivel akkor megszűnik a menekültstátuszuk, már nem kapnak ellátást – tette hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában