nato

2018.08.17. 18:42

Belgium veszi át a balti légtér feletti védelemet

Szeptembertől a belga légierő veszi át a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését – tájékoztatott közleményében a katonai szövetség pénteken.

A tájékoztatás szerint Belgium hetedik alkalommal vezeti ősztől a négyhavonta cserélődő parancsnokságot, amely a három balti ország 2004-es NATO-csatlakozása óta ellenőrzi Észtország, Litvánia és Lettország légterének védelmét. Mint közölték a belga F-16-osok Florennes és Kleine Brogel légi bázisokról érkeznek a litvániai Siauliai katonai repülőterére, ahol az év végéig teljesítenek szolgálatot.

Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint szeptembertől növeli állományát az észtországi Ämari légi bázison állomásozó német légierő. Szintén a három balti ország légtérvédelmében szolgálatot teljesítő, német zászló alatt repülő Eurofighter Typhoon típusú harci gépek és személyzete a neuburgi katonai bázisról érkeznek a balti országba, amelyek 2019 áprilisáig segítik a NATO légtérvédelmi misszióját.

A belga és a német légierő a portugál, a spanyol és a francia légierő 2018 májusától szolgáló egységeit váltják.

A légtér biztonságának fenntartásáról szóló NATO-megállapodás biztosítja a szövetségesek légterének integritását és védelmét. A katonai szövetség olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek saját légi forgalom ellenőrző képességekkel – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában