elnökgyilkosság

2021.07.13. 23:22

Biztonsági erőt telepítettek a haiti amerikai nagykövetség védelmére

Az Egyesült Államok biztonsági erők egy kisebb csoportját küldte a port-au-prince-i amerikai nagykövetség védelmének megerősítésére Jovenel Moise haiti elnök meggyilkolását követően – jelentette be három amerikai tisztségviselő kedden.

Moise elnököt július 7-én egy fegyveres osztag ölte meg fővárosi rezidenciáján, ami még mélyebbre taszította az egyébként is súlyos politikai válságba süllyedt országot.

Sajtókommentárok rámutatnak arra: nem szokatlan ugyan, hogy válságok idején az Egyesült Államok kiegészítő biztonsági erőket, köztük tengerészgyalogosokat küld a világban működő külképviseletei megerősítésére,

az amerikai őrző-védő erők Haitiba telepítése azonban világosan mutatja a Moise elnök meggyilkolását követő bizonytalanság szintjét az országban.

A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint csak tucatnyi biztonsági ember utazott a karib-szigeti országba az elnökgyilkosságot követő napokban, és nem világos, hogy azóta közülük hányan tértek vissza az Egyesült Államokba.

A haiti politikai vezetés az elnök elleni merényletet követően külön kérte amerikai csapatok telepítését a kulcsfontosságú infrastruktúra védelmének megerősítése érdekében. Claude Joseph ügyvivő miniszterelnök kérését jelenleg is tanulmányozza a washingtoni kormányzat, de az amerikai tisztségviselők tájékoztatása szerint a védelmi minisztériumban jelenleg nem látják indokoltnak amerikai katonai egységek telepítését Haitiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában