Ország-világ

2021.03.04. 06:47

Bocsánatkérést várnak a vendéglátósok Karácsonytól

Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit nem a jog, hanem a tisztesség alapján a bértámogatások miatt is sürgősen meg kellene lépni – közölte az ipartestület. A budapesti iparkamara eközben levélben kezdeményezte a legsérülékenyebb kör számára az általános adómoratóriumot a kormánynál és Karácsonyéknál.

„Azt várjuk, hogy a városvezetés kiáll és elnézést kér a bajba került vállalkozásoktól, erkölcsi-etikai alapon. Annak ellenére, hogy jogilag szabályosan járt el a Fővárosi Önkormányzat az iparűzésiadó-előlegek behajtásával, az inkasszóval, azt várjuk, hogy tisztázzák: az ősszel miért nem jutottak segítséghez az érintett vállalkozások és miért nem kaptak választ a helyi adóhatóságtól?

Elvárjuk, hogy haladéktalanul visszautalják a céges számlákról elvont pénzeket, főleg hogy azokat a munkahelyek megmentésére szánt állami bértámogatásokból vették el”

– jelentette ki szerdán a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hét elején jelzett budapesti krízishelyzetről.

Kovács László kifejtette: szó sincs politikai hangulatkeltésről, sokkal inkább morális alapon kezelik az adóelőlegek váratlan behajtásáról szóló intézkedést, ami a mostani kiélezett gazdasági helyzetben elítélhető lépés volt a fővárostól.

„A bürokrácia tette a dolgát, ami látszik, hogy túlbonyolított, eleve egyszerűsíteni kell. Amiatt azonban, hogy a rendszer mennyire érzékeny a külvilágban zajló folyamatokra, és az miként igazodik az adófizetők körülményeihez, a politikusokat lehet felelősségre vonni” – vélekedett az ipartestület vezetője a lapnak.

Kiemelte: mindenki számára nyilvánvaló már egy éve, hogy pandémia van, ami példátlanul ellehetetlenített több olyan gazdasági területet, ahonnan korábban bőségesen gyarapodott a költségvetés, helyi és országos szinten. Ezzel arányosan várja a piac az állami és a helyi szintű támogatásokat a válsághelyzetben.

Felidézte azt is, hogy munkaadói érdekképviseletként

a bértámogatások korábbi bürokratikus akadályai miatt is felemelték a szavukat, amire a kormány gyors változtatással talált áthidaló megoldást.

„Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen járvány uralta állapotban

az a minimum, hogy a városvezetés nem is engedi idáig fajulni a helyzetet. Ha már eddig elmaradt a méltányosság, akkor most arra várunk, hogy tegyenek azonnali kompenzáló intézkedéseket”

– szögezte le Kovács László.

Ezzel összecseng, hogy tegnap a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) lépett: Nagy Elek elnök levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdasági illetékeseihez. Ebben azt kérik, hogy

központilag rendeljenek el adóvégrehajtási moratóriumot a kiszolgáltatott helyzetbe került cégekre.

A kamara a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatósági beszedési megbízásaira kéri az adótartozások felfüggesztését 2021 végéig.

„A főpolgármesteri hivatal behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és a vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan” – állapítja meg a BKIK, amely szóvá teszi, hogy

ugyan a helyhatóság lépése jogszerűnek tűnik, a krízishelyzetben lévő cégek számára most a legfontosabb a segítségnyújtás lenne.

Nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy legjobb szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségeinek – számolt a köztestület, esetükben mindenképpen javasolják az automatikus végrehajtási moratóriumot, amivel a cégeken kívül

több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését lehetne megvédeni a vendéglátás, az idegenvezetés, a taxis személyszállítás területeken.

A BKIK gáláns gesztust is bejelentett. Eszerint létrehoznak a krízisbe került vállalkozások számára egy

75 millió forint kezdőösszegű szolidaritási pénzalapot, amelyhez már érkeztek felajánlások

olyan vállalkozóktól, akik csatlakoznának a többi gazdasági szereplő megsegítéséhez az alap működtetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában