Ország-világ

2021.04.07. 17:57

Brutális és túlzó a Hertha BSC szankciója

Petícióban állnak ki az újságírók Petry Zsolt mellett

A Hertha BSC igazgatójának, Carsten Schmidtnek címzett nyílt levelében állt ki Petry Zsolt mellett a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is. A szervezet cinikusnak nevezte a német klub azon indoklását, mely szerint a sokszínűség és tolerancia értékeinek elkötelezettjeiként váltak meg Petrytől. Szerintük nem Petry, hanem a Hertha tartozik bocsánatkéréssel, miután ellehetetlenítik az ő és családja életét, majd végtelen cinizmussal „minden jót” kívánnak neki – írja a Magyar Nemzet.

„A brutális szankció, amellyel éltek, sokakban félelmet, másokban szolidaritást ébresztett, s most rengetegen olyanok is megismerik Petry Zsolt nevét, akik nem lévén futballrajongók, eddig nem sokat tudtak róla, de fontosnak tartják a szólásszabadságot, mint alapvető és hagyományos európai értéket” – olvasható a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Carsten Schmidtnek, a Hertha BSC igazgatójának címzett levelében.

A szervezet kiemelte, hogy kötelességének tekinti kiállni a magyar származású kapusedző és a szólásszabadság, valamint a média jogai mellett.

“Petry Zsolt azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy aki csak bírálni merészeli egyes nyugati országok önveszélyes bevándorláspolitikáját, azt rögtön rasszistának bélyegzik. A Hertha BSC pedig sietett bebizonyítani, hogy ebben bizony semmi túlzás nincsen” – fogalmazott a Médiaszövetség.

Hozzátették: „Önök valóban ezt teszik, sőt, nem elégszenek meg ennyivel. Közleményükben Petry Zsoltot bocsánatkérésre kötelezik, holott tudják, hogy nem neki kellene bocsánatot kérni, hanem önöknek, akik most ellehetetlenítik az ő és családja életét, majd végtelen cinizmussal “minden jót” kívánnak neki.”

A levél úgy fogalmaz a német klub közleményével kapcsolatban, hogy annak legcinikusabb és legabszurdabb része az, amelyben a „sokszínűségre és a toleranciára” hivatkoznak Petry Zsolt kirúgása kapcsán:

„Egy olyan döntés indokaként hivatkoznak a sokszínűségre és toleranciára, amely világossá teszi, hogy az európai embereket erősen megosztó kérdésekben csak egyetlen véleményt tartanak elfogadhatónak” – áll a közleményben.

A Médiaszövetség arra is rámutatott, hogy a klubcsapat annak ellenére vált meg Petrytől, hogy a hivatalosan kiadott közleményük szerint elégedettek voltak a kapusedző munkájával, kedves és segítőkész személynek ismerték meg, akivel kapcsolatban sosem tapasztalták, hogy homofób vagy rasszista megnyilvánulásokat tett volna.

„A berlini klub sajnos fontosabbnak tartotta, hogy behódoljon a Németországban szinte egyeduralkodó liberális politika és média nyomásának, mint azt, hogy kiálljon a szakmai feladatát nagyszerűen teljesítő munkatársa mellett” – írták.

Petícióban állnak ki az újságírók Petry Zsolt mellett

„Minden jóérzésű magyar ember” támogatására számítanak abban a petícióban, amelyben elsőként a magyar újságírók tiltakoztak az ellen, hogy Petry Zsolt kapusedzőt a saját véleményének artikulálása miatt rúgta ki a Hertha német futballklub.

„Németország előszeretettel tetszeleg a demokrácia, a sajtó- és véleményszabadság őrének pózában, és oktat ki bennünket demokráciából, sajtó- és véleményszabadságból.

Mi, magyar újságírók a demokrácia, a sajtó- és véleményszabadság elkötelezett hívei vagyunk. Éppen ezért állunk ki ezen alapértékek mellett, a normalitás mellett, tiltakozunk a Hertha BSC igazolhatatlan és aljas eljárása ellen, és teljes támogatásunkról biztosítjuk Petry Zsoltot!”

– áll a Bayer Zsolt által indított kezdeményezésben, amelyet már számos újságíró támogatott aláírásával.

Mint korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla, a német labdarúgóklub azzal az indokkal mondott fel azonnali hatállyal Petrynek kedden, hogy szerintük a szakembernek a lapunkban megjelent nyilatkozata nincs összhangban a klub által képviselt értékrenddel.

Az edző a Magyar Nemzetnek adott interjú egyik helyén Gulácsi Péter focistának a Család az család kampányban vállalat nyilvános szerepvállalása kapcsán vélte úgy, hogy a Lipcse játékosának a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Hozzátette, hogy a nemzeti oldal képviselőjeként elvárná a másik oldaltól, hogy meghallgassa az övéhez hasonló álláspontokat is.

A Hertha közleményében szintén megszólaló Petry Zsolt elfogadta a döntést, ám hangsúlyozta, hogy a homofóbia és az idegengyűlölet is távol áll tőle.

Petry szakmai tevékenységét és a Herthában végzett munkáját a klubja is méltatta. A kapusedző 2015 óta volt a Hertha szakmai stábjának tagja, korábban a Paderbornnál és a Hoffenheimnél edzősködött, illetve 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott kapusedzője is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában