közeledés

2018.07.08. 21:04

Csaknem húsz éve először találkozott Etiópia és Eritrea vezetője

A diplomáciai kapcsolatok felújításáról és a két ország közötti határok megnyitásáról állapodott meg egymással a két vezető.

Abij Ahmed etióp kormányfő utazott el a szomszédos Eritrea fővárosába, Aszmarába, ahol találkozott Iszajasz Afeverki államfővel. A látogatás azért történelmi jelentőségű, mert az első azóta, hogy véget ért a két ország között 1998 és 2000 között dúló határháború. A harcokban több tízezren haltak meg. „Megállapodásra jutottunk a telefonos, a légi és a tengeri összeköttetést felújításáról, a határátlépők megnyitásáról és a nagykövetségek újranyitásáról” – jelentette be Abij Ahmed a találkozó után.

Iszajasz Afeverki eritreai államfő arról beszélt, hogy a két ország között a baráti viszony egy új korszaka kezdődött.

Az etióp kormányfőt az Ethiopian Airlines légitársaság szállította, a vállalatnak ez volt az első járata Aszmarába. Az Ethiopian Airlines közölte: arra készül, hogy ismét rendszeres légi járatokat indít a két ország között.

A diplomáciai enyhülés júniusban kezdődött, amikor az új reformista etióp vezető bejelentette: kész teljes egészében elfogadni annak a 2000-ben kötött békemegállapodásnak a rendelkezéseit, amelyet országa mindeddig nem volt hajlandó elismerni.

Az etióp kormányfő látogatásának célja, hogy elmélyítsék a tartós béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket – írta Abij kabinetfőnöke a Twitteren. „Nemzeteinket semmi máshoz nem hasonlítható kapocs köti össze. Most túlléphetünk a két évtizedes bizalmatlanságon, és egy új irányba indulhatunk el” – tette hozzá.

Eritrea Etiópia része volt 1993-ig, amikor népszavazáson kinyilvánította függetlenségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában