új járművek

2018.03.29. 17:29

Dinamikusan halad a magyar haderő fejlesztése

Történelmi időszak ez a Magyar Honvédség életében - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön Szolnokon, a Visegrad 4Sight 2018 V4-es különleges műveleti gyakorlaton.

Szolnok, 2018. március 29. Simicskó István honvédelmi miniszter (j2) és Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (j3) a Polaris MRZR-4 típusú ultrakönnyű taktikai járművek (homokfutók) átadásán a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison 2018. március 29-én. A honvédelmi miniszter tizenkét járművet adott át a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Simicskó István az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison, ahol jelképesen átadott tizenkét speciális járművet, azt mondta: a biztonságért nap mint nap tenni kell.

A miniszter példaértékűnek nevezte a V4-es országok együttműködését. Kiemelte, a visegrádi négyek NATO-szövetségesként is együtt dolgoznak az Európai Unió biztonságáért, együtt védelmezik a határaikat, együtt vannak ott különböző válságövezetekben, különböző missziókat látnak el, mindenhol a stabilitást, a békét szolgálva.

„Egymást erősítjük, egymás mellett állunk ki, mindenféle bajjal, mindenféle veszéllyel szemben”- fogalmazott.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a békét szerető nemzetek egymás mellé sorakozzanak fel, kiálljanak egymás mellett és meg is védjék egymást.

A Visegrad 4Sight 2018 V4-es különleges műveleti gyakorlat is azt mutatta, hogy a katonák kiválóan együtt tudnak működni – mondta, egyúttal gratulált minden résztvevőnek.

Simicskó István szólt arról, hogy a különleges tudásra hihetetlenül nagy szükség van számos, „leplezett veszéllyel teli világunkban”, ezzel emberek életét menthetik meg. Hangsúlyozta, hogy tovább szeretnék erősíteni a különleges tudást a magyar honvédségen belül.

A fejlesztési célok között szerepel, hogy 2026-ra a magyar honvédség ténylegesen professzionális hadsereg legyen

- mondta.

Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Sándor Tamás ezredes, a Polaris MRZR-4 típusú ultrakönnyű taktikai járművek (homokfutók) átadásán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter megköszönte az amerikaiaknak, hogy segítik a magyar honvédség fejlesztését.

Az eseményen Simicskó István jelképesen átadott tizenkét Polaris MRZR 4 típusú járművet. Elmondta: az amerikai-magyar együttműködés keretében az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár olyan új eszközökkel gazdagodik, amelyek elősegítik a mobilitást és a hatékony feladatvégrehajtást.

Benkő Tibor vezérkari főnök a bemutatott gyakorlatot kiválónak értékelte, azt mondta,

a katonák „harcedzett fiatalok, akik kiváló felkészültségükről tettek tanúbizonyságot”.

Mint mondta, nagyon eredményesen kamatoztatható az a tudás, képesség, amelyre Irakban, Afganisztánban szert tettek, „ha a helyzet úgy kívánja”. Ez a felkészültségi szint garancia arra, hogy akár Magyarországon, akár máshol a világban, ahol a béke megteremtéséért és megtartásáért szolgálnak a katonák, eredményesen végezhessék feladataikat – tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy ha a katonákat műveleti területre, misszióba küldik, akkor a felkészítésük és kiképzésük után a legkorszerűbb, legjobban alkalmazható felszerelésekkel és eszközökkel lássák el őket.

Kitért arra, hogy új, önkéntes tartalékos rendszert kezdtek el szervezni. Megjegyezte:

a gyakorlatban önkéntes, tartalékos katonák is részt vettek, akik szabadidejüket a „haza szolgálatába állítják”, ezért elismerés és megbecsülés jár nekik.

A cél, hogy egy 30 ezer katonából álló aktív állomány mögött egy 20 ezres tartalékos állomány legyen – közölte a vezérkari főnök.

A Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, négy-hat ember szállítására alkalmas, terepjáró jármű. Jól használható felderítési, járőrözési feladatokra, csörlővel és úgynevezett infrasugárvetővel felszerelt, ejtőernyővel is kijuttatható a helyszínre, alkalmas géppuskák, aknavetők, páncéltörők szállítására is. Több mint húsz ország hadserege használja.

Az eseményen bemutatták a P-07, P-09, BREN 2 és SCORPION EVO 3 típusú fegyvereket is, amelyeket Magyarországon fognak gyártani.

Borítókép: MTI Fotó/ Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában