feszült helyzet

2019.01.02. 16:19

Ebolától tartanak Ugangában a Kongóból érkező menekültek miatt

A kongóiak a múlt heti elnökválasztás nyomán kialakult zavaros helyzet elől menekülnek.

Már több százan menekültek a Kongói Demokratikus Köztársaságból a szomszédos Ugandába a múlt heti kongói elnökválasztás nyomán kialakult zavaros helyzet elől; az érkezők miatt ugandai hatóságok ebolaveszélytől félnek – közölték egészségügyi források szerdán.

Irene Nakasiita, az ugandai Vöröskereszt szóvivője szerdán azt mondta nyilatkozatában, a menekültek áradata egy nappal a Kongóban vasárnap megtartott elnökválasztás után indult el. Több embert visszafordítottak azonban a határról, mert megtagadták az együttműködést az ugandai egészségügyi hatóságokkal, amelyek szűrővizsgálatot akarnak az ebolavírus esetleges terjedése miatt.

A kongói központi választási bizottság elhalasztotta a térségben a választásokat, így csaknem egymillió embert akadályozott meg a voksolásban. Hírügynökségek szerint e területek Joseph Kabila elnök ellenzékének fellegvárai. A döntést sokan bírálták, azzal vádolva a kormányt, hogy hiteltelenné teszi a választásokat.

Augusztus óta Kongóban mintegy 600 ebolás megbetegedést jelentettek, ezekből több mint 350 végződött halállal.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A régióban mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában