ezúttal egy alpolgármester halt meg

2018.07.11. 16:24

Egy héten belül a negyedik helyi elöljárót gyilkolták meg a Fülöp-szigeteken

Két motoros támadó agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Sapa-sapa város alpolgármesterét autójában szerdán, és ezzel immár négyre emelkedett a száma az elmúlt egy hét során meggyilkolt helyi elöljáróknak.

Zamboanga város rendőrfőnöke, Allan Nazaro azt mondta, egyelőre vizsgálják, milyen indíték állhat Al Rashid Mohammad Ali alpolgármester meggyilkolásának hátterében. A Tawi-tawi tartománybeli város elöljárója a második alpolgármester, aki merénylet áldozatává vált.

Mióta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-ban elindította kábítószer-ellenes kampányát, összesen 16 polgármestert és alpolgármestert öltek meg országszerte. Közülük három polgármester szerepelt Duterte megfigyeltlistáján, melyen azokat a helyi vezetőket gyűjtötték össze, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy érintettek lehetnek az illegális kábítószer-kereskedelemben.

A múlt héten egy ismeretlen merénylő agyonlőtte Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit egy ünnepi zászlófelvonás közben. Korábban felmerült annak a gyanúja, hogy Halili maga is érintett az illegális kábítószer-kereskedelemben, de ő határozottan visszautasította ezt a vádat. Egyik szokása volt, hogy „szégyenmenetben” vonultatta fel a kábítószer-bűncselekmények gyanúsítottait – Duterte elnök szerint ez csupán eszköz volt arra, hogy elterelje magáról a gyanút.

Egy nappal Halili meggyilkolása után Ferdinand Bote, General Tinio városának polgármestere is egy ismeretlen támadó áldozatává vált. A rendőrség úgy nyilatkozott, hogy Bote nem volt a kábítószer-kereskedelemhez köthető.

Alexander Lubigan, a Manilától délre fekvő Trece Martires polgármestere pedig egy szombati támadás következtében hunyt el.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 12 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában