Csúcstalálkozó

2018.01.26. 18:55

Egyetértenek a migráció ügyében a V4-ek kormányfői

Nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek pénteki budapesti találkozóján.

Budapest, 2018. január 26. Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh ügyvivõ miniszterelnök, Robert Fico szlovák és Orbán Viktor kormányfõ (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfõi panelbeszélgetésén Budapesten a Várkert Bazárban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar kormányfő emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, felvázolta, mit kell tennie Európának, azt mondta, csatornákat kell nyitni a bevándorlásnak. 2015-ben jött a dilemma, hogy akarunk-e arra az útra lépni, mint a nyugat-európai országok, amelyek megfogadták Kofi Annan tanácsát – mutatott rá.

Felidézte: a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog, és a világszervezet szerepet vállal egy megállapodás kidolgozásában, hogy világszerte szétoszthatók legyenek a migránsok. A miniszterelnök hangsúlyozta:

„Mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni.”

Mint mondta, fontos, hogy a visegrádi partnerek elmondják, hogyan gondolkodik az országuk, mert jól látszik, hogy „nem vagyunk egyedül”, és a Magyarország által képviselt gondolkodás nem kivételes, hanem normális, a józan ész által vezérelt gondolkodás.

Orbán Viktor szerint az ENSZ-ben „veszélyes dolgok” vannak készülőben, a tervezett világmegállapodásban benne van például, hogy enyhíteni kell az illegális határátlépés büntetését, az NGO-knak kiemelt szerepet kell adni a bevándorlás kezelésében, és minden országnak be kell fogadni migránsokat.

„Mindezt mi nem támogatjuk”

- jelentette ki. Közölte: a keresztény kultúra védelméről van szó, ez nem vallási kérdés, mert ebben a nem hívők is benne vannak, benne van a keresztény életforma, a vallásszabadság, a családmodell, a férfi-nő kapcsolat, az, hogy „integráltan élünk itt, és nem akarunk antiszemitizmust importálni”, az, hogy „a toleráns, keresztény életformához ragaszkodunk, az otthonosság érzését nem veszíthetjük el”.

A miniszterelnök felvetette a kérdést, hogy ki döntötte el, kit kérdeztek meg, hogy idegen népeket beengedjenek a kontinensre, ki vállalja ennek a döntésnek a felelősségét. Mindez az európai emberek akarata ellenére, a megkérdezésük nélkül történik, miközben Magyarországon megkérdezik az embereket, az történik, amit a magyarok szeretnének – magyarázta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek. Kiemelte: „Európa-párti politikusok vagyunk.” A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – sorolta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangoztatta, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek „a velünk való együttműködésen”. Hozzátette azt is: a V4-eknek van egy közös szótáruk, amelyben olyan szavak vannak, mint szuverenitás, függetlenség, szabadság, Isten, haza, család, munka, becsület, biztonság és józan ész.

Mint mondta, most kell létrehozni gazdasági értelemben is Közép-Európát, mert most van erre energia és erőforrás. Arról beszélt: ha beletörődünk, hogy az összekapcsolódás Európában mindig kelet-nyugati irányú, azzal elfogadjuk, hogy sosem lesz Közép-Európa, csak Kelet- és Nyugat-Európa. Csak akkor jön létre gazdasági értelemben is Közép-Európa, ha az összekapcsolódás észak-déli irányban is megvalósul, különben „csak barátok leszünk” – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) felszólal a visegrádi országok (V4) kormányfőinek tanácskozásán a budapesti Várkert Bazárban
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kiemelte továbbá az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába, mint mondta, ha sikerül integrálni ezt a térséget, az Közép-Európát erősíti. Az uniós integráció témakörében a kormányfő úgy foglalt állást: az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Törökországnak is van stratégiája a Balkánnal kapcsolatban, csak az EU-nak nincs. Ha lenne ilyen, akkor Montenegrót azonnal fel kellene vennie a tagjai közé, majd amint lehet, Szerbiát is, amely kulcsország, mert ha Szerbia az unió tagjává válik, akkor azzal lényegében a Balkán stabilizálása is megtörténik – hívta fel a figyelmet.

Kérdésre Orbán Viktor közölte: történelmi léptékben is jelentős, amit az elmúlt években a magyar-szlovák kapcsolatok tekintetében Robert Ficóval elértek, a lehetőség korábban is adott volt, de személyfüggő, hogy kihasználják-e ezt. Méltatta a kapcsolatok gazdasági tartalmát is, és azt mondta: a szlovák-magyar gázvezeték „életbiztosítás nekünk”, emellett nemrég egyeztek meg egy híd megépítéséről Komáromnál.

Mateusz Morawiecki lengyel, Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő, valamint Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek budapesti találkozóján
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csehországot illetően jól halad előre a hadiipari együttműködés, a magyar-lengyel kapcsolatok tekintetében pedig a megvalósíthatósági tanulmányok megírásánál tart a Varsó-Budapest gyorsvasút terve, amellyel a jelenlegi 12 óráról 4 órára vinnék le az út időtartamát – közölte.

Európán kívül segítenének a V4-ek

Az illegális migráció elutasításában és a visegrádi együttműködés sikerességében is egyetértettek a visegrádi országok miniszterelnökei a pénteki budapesti csúcstalálkozójukat követő, a Várkert Bazárban tartott panelbeszélgetés során.

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt – jelentette ki Robert Fico. A szlovák miniszterelnök visszautasította azokat a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük. „Emiatt nem tehetnek minket vakvágányra, nem vagyunk feketebárányok” – fogalmazott, hangsúlyozva: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket.

Orbán Viktor kormányfő beszél (j), mellette Mateusz Morawiecki lengyel (b), Andrej Babis cseh ügyvivõ miniszterelnök (j3) és Robert Fico szlovák kormányfő (j2), valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mint moderátor (háttal) a visegrádi országok (V4) kormányfői panelbeszélgetésén
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Robert Fico kijelentette: Magyarország a migrációs krízisben azt tette, amit vártak tőle, védte a schengeni határt, és óriási hiba ezért kritizálni. A külső határokat kell védeni – sürgette, úgy fogalmazva: nem szeretné, ha muzulmán közösségek jönnének létre európai országokban, ez ugyanis az európai hagyományok, kultúra ellen van. Hangsúlyozta ugyanakkor a szolidaritás fontosságát, javasolta ezért V4-es kollégáinak, hogy utazzanak közösen Líbiába, hogy ott helyben tudjanak konkrét megoldásokat nyújtani. A kötelező kvótákat teljesen értelmetlennek nevezte.

Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök arról beszélt, hogy meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. Kiemelte: „depolitizálni” kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte. Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 „kitűnő projekt”, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

A cseh kormányfő elmondta: a tagállamoknak közösen kell tenniük az európai biztonságért. Magyarország volt az első, amely megoldotta a migrációs kérdést, mégis kritizálták, amiért felépítette a kerítést – emlékeztetett.  Ő is arról beszélt, hogy Európán kívül kell megoldani a migráció problémáját.

A négy kormányfő a visegrádi országok egy-egy zenészéből álló kvartettel fényképezkedik a beszélgetés előtt
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta „Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki – fogalmazott a politikus. A közös katonai erőről azt mondta: nemcsak a „keleti agresszió”, hanem a terrorizmus és a migrációs válság miatt is szükség lenne rá.

Mateusz Morawiecki közölte: Lengyelország kész pénzügyileg részt venni a rászorulók segélyezésében, de csak a helyszínen, vagyis ott, ahonnan az illegális migránsok útnak indulnak. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Lengyelország befogadott például háború elől menekülő ukránokat és csecseneket.

Borítóképünkön Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök, Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői panelbeszélgetésén a budapesti Várkert Bazárban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában