Járvány

2020.02.12. 06:11

Egyre kevesebb új fertőzöttet diagnosztizálnak Kínában

A három nappal ezelőtti 2618 új beteghez képest kedd éjfélig 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be.

Jinan megye, 2020. február 12. Egy nõ tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvõ Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus elõidézte tüdõgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/EPA/Featurechina

Forrás: MTI / EPA / Featurechina

Fotó: Vang Jan-ping

Folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában – derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adataiból.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban vasárnap óta tart a napról-napra bejelentett, új páciensek számának mérséklődése: a három nappal ezelőtti 2618 új beteghez képest kedd éjfélig 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be a tartományból.

Hupejen kívül Kína többi részén a csökkenés már február 3-a óta töretlen: a kilenc nappal korábbi 890-hez képest kedden 384 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország egyéb régióiban.

A szerdán közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 45 ezret, a betegség következtében pedig kedd éjfélig már 1114 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben 4764-re emelkedett a gyógyultak száma.

A fertőzések és halálozások száma továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legmagasabb: közel 20 ezer fertőzöttet és 820 halálos áldozatot jelentettek kedd éjfélig a 11 millió lakosú városból, ahonnan a járvány tavaly decemberben elindult.

A kelet-kínai Hszian Csiaotung-Liverpool Egyetem kutatói hétfőn nyilvánosságra hoztak egy, matematikai számításokon alapuló modellt, amely az új esetek számának hirtelen visszaesését jelzi előre a következő hétre, február 23-ára pedig a járvány terjedésének megállását jósolja, nulla új esettel. Ji Csou, az egyetem egészségügyi és környezettudományi tanszékének kutatója azonban rámutatott: különféle tényezők változtathatnak a jelenlegi tendencián, miközben az sem kizárható, hogy az eddig fertőzöttek számát sem jelentették teljes pontossággal.

A londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola pénteken szintén közzétett egy matematikai modellt, amely szerint a járvány február közepétől a hónap végéig érheti el a csúcspontját. W. Ian Lipkin, a New York-i Columbia Egyetem járványtani professzora pedig szintén úgy vélekedett, hogy amennyiben a vírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések hatásosnak bizonyulnak, a fertőzések számában szembetűnő visszaesés mutatkozhat február második felében.

Ahogyan azonban arról a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolt: egyes epidemiológusok kételkednek a Kínából jelentett hivatalos adatok pontosságában, miközben a kínai sajtó – egyebek mellett a Caixin kínai gazdasági lap – is beszámolt a diagnosztikus módszerek pontatlanságáról, illetve időigényességéről, ami alapján elképzelhető, hogy a fertőzöttek valós száma magasabb az ismert adatnál.

A SCMP ráadásul kedden több egészségügyi forrásra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Vuhanban mintegy 500 egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg a koronavírussal január közepéig. A lap információi szerint, bár a kínai kormányzat számot adott néhány, a kórházi dolgozók körében történt fertőzésről, a beteg orvosok és ápolók teljes számát nem tette közzé. Egy interneten terjedő felvétel azonban csaknem 500 fertőzöttről, és további 600 fertőzésgyanús esetről ad hírt a járvány központjában dolgozó kórházi személyzet köréből. A SCMP három különböző vuhani kórházban dolgozó forrásai mind megerősítették az adatok hitelességét.

Vuhani orvosok szerint az egészségügyi dolgozók nagy számú fertőzésének hátterében a hiányos védőfelszerelésen, a túlságosan hosszúra nyúló munkaidőn kívül az áll, hogy a kórházi dolgozók maguk sem voltak tisztában azzal, mennyire fertőző az új típusú koronavírus.

Vuhanból eddig három egészségügyi dolgozó haláláról adtak hírt, köztük Li Ven-liang szemorvos halála különösen nagy felzúdulást keltett a kínai közvéleményben. Li ugyanis még december végén, elsők között próbálta meg figyelmeztetni kollégáit a járvány veszélyére, és ezért előállították álhírek terjesztésével megvádolva.

Borítókép: Egy nő tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-énő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában