Teherán

2020.01.13. 09:18

Éles lőszert használt az iráni rendőrség a lelőtt gép miatt tüntetők ellen

A könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák az ukrán utasszállító repülőgép lelövésének hatósági kezelése, kezdeti tagadása miatt tartott tiltakozó megmozdulást – derült ki a hétfőn közölt online videofelvételekből.

A woman attending a candlelight vigil, in memory of the victims of Ukraine International Airlines Boeing 737, talks to a policeman following the gathering in front of the Amirkabir University in the Iranian capital Tehran on January 11, 2020. (Photo by Mona HOOBEHFEKR / ISNA / AFP)

Forrás: ISNA / AFP

Fotó: Mona Hoobehfekr

Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről, viszont Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna. „A rendőrség egyáltalán nem lőtt a tüntetéseken, mert arra kapott parancsot, hogy tanúsítson önmérsékletet” – írta a rendőrfőnök.

Az Emberi Jogok Iránban Központ (Center for Human Rights in Iran) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezethez elküldött, az AP amerikai hírügynökség által hitelesített felvételeken tüntetők menekülését lehet látni, miközben könnygázgránátok csapódtak be mellettük. A felvételek az iráni közösségi médiában jelentek meg. Az emberek köhögve és könnyezve igyekeztek menekülni a gránátok keltette füst elől.

Egy videofelvételen egy nőt szállítottak el, a földön vértócsa látható. A mellette állók szerint éles lőszerrel találták el a lábán. A felvételeken több sebesültet is lehet látni, akiket társaik visznek el a helyszínről. Más felvételeken is véres járdákat lehetett látni.

Hadi Ghaemi, a központ igazgatója kijelentette: az irániaknak meg kell engedni, hogy „biztonságban gyászoljanak és követeljék a felelősségre vonást”. „Nem lenne szabad életüket kockáztatniuk azért, hogy a békés gyülekezés alkotmányos jogát gyakorolhassák” – tette hozzá.

Az irániak azért vonultak az utcára, mert felháborodást okozott az ukrán utasszállító lelövése, valamint az, ahogyan a tragédiát követően magas rangú vezetők eleinte tagadták, illetve megtévesztő magyarázatot igyekeztek adni a történtekre. A tiltakozók egyben gyászolták a katasztrófa halálos áldozatait, akik között sok, külföldön tanuló fiatal volt.

Egy, magát Szaidnak mondó nyilatkozó azt mondta, az állami média politikai okokból titkolta el a szerencsétlenség okát. A későbbi fejlemények változtattak a helyzeten, és ezért a hatalom kénytelen volt beismerni az igazságot.

Borítókép: Az iráni légvédelem által lelőtt ukrán utasszállító áldozatainak megrendezett megemlékezés résztvevője beszél egy rendőrrel 2020. január 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában