veszély

2019.06.12. 05:56

Életbe lépett a legmagasabb szintű hőségriasztás

A következő napokban is folytatódik a kánikula, amely igencsak megviseli a szervezetet.

Nyíregyháza, 2012. június 20. Fiatal lány hûti magát Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõ egyik szökõkútjában. A városban délben 33 fokot mértek. Június 22-ig hõségriadót rendelt el az országos tiszti fõorvos, a mentõket az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották, és a napi melegrekordok is megdõltek. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta,

hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában