űrutazás

2019.12.07. 07:08

Elhalasztották a Starliner új amerikai űrhajó indítását

A hordozórakéta ellenőrzését a rossz időjárási viszonyok miatt csütörtökről péntekre kellett áttolni.

Elhalasztották a Starliner nevű új amerikai űrhajó indítását, a start újabb időpontját december 20-ra tervezik – közölte pénteken a United Launch Alliance (a Lockheed és a Boeing vegyesvállalata).

A vállalat Atlas-V hordozórakétával kívánja útnak indítani a Boeing Starliner űrhajót, amelynek tesztrepülését új időpontra tették. A halasztás oka az volt, hogy a hordozórakéta ellenőrzését a rossz időjárási viszonyok miatt csütörtökről péntekre kellett áttolni. Emiatt elcsúszott az indítás időpontja is.

Az United Launch Alliance tájékoztatása szerint továbbra is szorosan együttműködnek a Boeinggel, hogy szavatolják a Starliner startját, amint felkészítik az útra a hordozórakétát és az űrhajót.

A NASA honlapján lévő információból kiderült, hogy a Starliner felbocsátása december 20-án lesz a floriadai Cape Canaveralból, amerikai keleti parti idő szerint 6 óra 36 perckor (magyar idő szerint 12 óra 36-kor).

Az Atlas-V-nek 181 kilométeres magasságba kell emelni az űrhajót, a magasság elérését követően a Starliner leválik a hordozórakétáról, majd hajtóművei segítségével pályára áll és csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában