Pünkösd

2019.06.07. 06:00

Elindultak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors 16 kocsiból álló szerelvénye pénteken kora reggel hagyta el a budapesti Keleti pályaudvart.

Forrás: MTI

Fotó: Biró István

A Csíksomlyó Expressz éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy – tizenhat kocsiból álló – szerelvényként indult Erdélybe.

A június 10-éig tartó zarándoklat legfontosabb programja a csíksomlyói búcsú pünkösd szombatján. Emellett a vonat utasai vasárnap ellátogatnak a Gyimesekbe, a történelmi Magyarország ezeréves határára, ahol a Kontumáci kápolnánál szentmisén vesznek részt.

Innen a zarándokok egy része az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtött adományaikat. A zarándokok másik része Madéfalvára utazik, hogy részt vegyen a „pünkösdi forgatagon”.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Borítókép: A csíksomlyói búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors zarándokvonatokat köszöntik a kolozsvári vasútállomáson 2018. május 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában