Illegális bevándorlás

2020.05.21. 20:18

Elismerték a jogászok, hogy Salvininek igaza volt, mégis „támadni kell”

Elismerte egy olasz ügyész és jogász kollégája egy privát beszélgetésben, hogy Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter „nem tett semmi rosszat”, amikor még belügyminiszterként megtiltotta az illegális migránsok partra szállását Olaszországban – de megegyeztek abban, hogy továbbra is támadni kell a Liga vezetőjét, számolt be a La Veritá című olasz hetilap csütörtökön.

A viterbói ügyész megkérdőjelezte a Salvini ellen a szicíliai Agrigento ügyészségén indított eljárások jogi alapját is – írja a V4NA hírügynökség.

„Sajnálom, de nem igazán látom, mi rosszat tett Salvini. Illegális belépési kísérletek történtek Olaszországba, és ő belügyminiszterként beavatkozott, hogy megakadályozza ezeket. És nem értem, mi köze ehhez az agrigentói ügyésznek” – írta jogász kollégáinak a WhatsAppon folytatott chatelés közben Paolo Auriemma, a Róma melletti Viterbo ügyésze. Egyik chatpartnere, Luca Palamara – aki az olasz Unicost (Egység az Alkotmányért) szervezet jogásza – erre a hetilap birtokába került leirat szerint szinte azonnal ezt válaszolta: „Igaza van. De most már támadnunk kell (Salvinit)”.

Az Il Giornale online kiadása rámutatott, hogy „veszélyes bumeránghatást” válthat ki az olasz ügyészek és jogászok körében, ha továbbra is támadják a volt belügyminisztert az illegális migráció miatt,

az olaszok többsége ugyanis úgy véli, Salvininek igaza volt.

Auriemma a chatelés során beismerte, hogy Salvini „nagyon jól tette, hogy megakadályozta a migránsokat”,

és kétségeinek adott hangot a nyomozás jogi megalapozottságát illetően.

„Védhetetlen a helyzetünk. Védhetetlen” – ismerte be az ügyész a WhatsApp-on.

Matteo Salvini ellen jelenleg két eljárás folyik, amelyeket a szicíliai Agrigento és Catania ügyészsége kezdeményezett. Az egyik eljárás oka, hogy a Liga vezetője még belügyminiszterként (2018-ban) lezáratta Olaszország kikötőit az illegális tengeri migránsokat szállító NGO-hajók előtt. A februárban kezdődött második eljárást a Proactiva Open Arms nevű spanyol NGO-hajó kezdeményezte, amely tavaly nyáron 19 napot töltött a nyílt tengeren Lampedusa szigete közelében várakozva, 164 tengeri migránssal a fedélzetén.

Salvini még februárban úgy kommentálta az ügyet, hogy az olasz hatóságok „mindent megpróbálnak, hogy megállítsanak és megijesszenek titeket. Ígérem, hogy nem adom fel soha!” Egy videóüzenetben pedig kijelentette, hogy Olaszországot „meg kell szabadítani az ügyészek és bírák köztársaságától”. Hozzátette: „mindannyian Isten kezében vagyunk, életünkről nem a bíróknak kell dönteni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában