Választás 2018

2018.01.17. 08:02

Elkészült az országgyűlési választás hirdetménye

Elkezdték kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Budapest, 2018. január 17. Kihelyezik az április 8-ai országgyûlési választás hirdetményét a Hegyvidéki Önkormányzat épületének ajtajára 2018. január 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nemzetiszínű motívummal ellátott április 8-ai országgyűlési választás hirdetménye a korábbi választásoknál megszokottaknál kisebb méretű, viszont többet, 92 600 darabot gyártottak belőle.

Tartalmazza egyebek mellett a választás napját, a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Olvasható rajta például, hogy a választókerületben lakó választópolgár ajánlhat érvényesen jelöltet az ajánlóíven, a jelöltté váláshoz 500 érvényes ajánlás szükséges, és egy választópolgár több jelöltet is támogathat, akik március 5-éig gyűjthetik az ajánlásokat.

A hirdetmény tartalmazza a szavazással kapcsolatos információkat is: tájékoztatást ad arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár csak személyesen szavazhat, és aki nem a lakóhelyén szavaz, április 6-án 16 óráig kérheti átjelentését egy másik településre. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók március 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A hirdetmény tájékoztatást ad arról is, hogy a kérelmeket levélben, személyesen vagy a www.valasztas.hu oldalon lehet benyújtani.

Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár nemzetiségi listára szavazhat, pártlistára nem.

Borítókép: Kihelyezik az április 8-ai országgyűlési választás hirdetményét a Hegyvidéki Önkormányzat épületének ajtajára 2018. január 17-én

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában