Járvány

2021.03.22. 15:49

Élő adásban oltatta be magát az államvezetés AstraZeneca-vakcinával

A litván politikai vezetés élő adásban oltatta be magát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájával hétfőn.

Gitanas Nauseda köztársasági elnök és Ingrida Simonyte kormányfő vilniusi klinikákban kapta meg az AstraZeneca vakcinájának első dózisát hétfőn.

A politikai vezetők ezzel akarják erősíteni a bizalmat az oltás iránt, amelynek használatát ideiglenesen felfüggesztették több országban, így Litvániában is miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat.

Nauseda és Simonyte felszólította a litván lakosságot, hogy kövessék példájukat, és immunizáltassák magukat a koronavírussal szemben.

A nap folyamán Viktorija Cmilyte-Nielsen házelnök és Arunas Dulkys egészségügyi tárcavezető is megkapja az AstraZeneca védőoltását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat,

az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

A közel hárommillió lakosú Litvániában a járvány kitörése óta 209 340 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3486-an hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában