megtorlás

2018.10.16. 13:24

Elrabolták az iráni biztonsági erők legalább tíz tagját

A Dzsais al-Adl nevű szunnita csoport szóvivője vállalta a támadás elkövetését.

A Forradalmi Gárda közleménye szerint Szisztán-Beludzsisztán tartományban, Mirdzsáve városban, egy határellenőrző pontnál estek egy militáns csoport fogságába emberei. Azt nem közölték, hány tagjukról van szó, de az IRNA hírügynökség jelentése szerint összesen 14 embert raboltak el.

A Dzsais al-Adl nevű szunnita csoport szóvivője vállalta a támadás elkövetését. A Reuters hírügynökséghez is eljuttatott hangfelvételük szerint tíz embert ejtettek túszul megtorlásként amiatt, hogy úgy látják, Irán elnyomó politikát folytat a szunnitákkal szemben Szisztán-Beludzsisztán tartományban. A régió lakosainak többsége szunnita, és hosszú ideje feszültséget okoz a szeparatista fegyveresek tevékenysége.

Teherán szerint Pakisztán menedéket nyújt a perzsa államban aktív militáns csoportoknak. Irán azzal fenyegetőzött, hogy csapást mér ezekre a pakisztáni bázisokra, ha Iszlámábád nem tesz megfelelő lépéseket.

„Elvárjuk Pakisztántól, hogy lépjen fel ezekkel a terrorista csoportokkal szemben, amelyek élvezik néhány régióbeli ország támogatását is, és azonnal biztosítsák az elrabolt irániak szabadon bocsátását” – állt a Forradalmi Gárda közleményében.

Szeptemberben a Forradalmi Gárda négy szunnita militánssal – köztük a Dzsais al-Adl második számú vezetőjével – végzett egy pakisztáni határátkelőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában