Bukás

2018.02.20. 20:17

Eltiltották hivatali feladatai gyakorlásától a korrupcióval vádolt lett jegybankelnököt

Ilmars Rimsevicset korrupcióval vádolja a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (KNAB).

„Az üggyel megbízott hatóságok döntésével összhangban a Lett Jegybank vezetője nem vehet részt bizonyos tevékenységekben, így a jegybankkal kapcsolatos döntéshozatalban, ellenőrzésben és felügyeletben, beleértve a bankvezetői feladatok gyakorlását” – közölte Laura Dusa, a KNAB szóvivője a BNS hírügynökséggel.

Rimsevics nem hagyhatja el Lettországot.

A legalább 100 ezer euró csúszópénz elfogadásával gyanúsított jegybankelnök – aki az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja – kedden közölte, hogy nem mond le, holott az ország magas rangú vezetői azonnali lemondását követelték, legalább a vizsgálat idejére.

Rimsevicset szombaton őrizetbe vették, azzal gyanúsítva őt, hogy 100 ezer eurót (31 millió forintot) követelt a lett Norvik kereskedelmi banktól. Ennek a pénzintézetnek az elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005 óta követel kenőpénzeket.

Rimsevicset még hétfőn szabadon engedték óvadék fejében. Vádat nem emeltek ellene, de a korrupcióellenes hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.

Andrejs Grisins, a bűnügyi rendőrség főnöke hétfőn – nevek említése nélkül – közölte, hogy vizsgálat indult a Norvik bank feljelentése nyomán, a bank fő részvényesétől „a lett pénzügyi élet egyik magas rangú vezetője által” kikövetelt csúszópénz ügyében.

A lett védelmi minisztérium kedden közleményében ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a jegybankelnök elleni vád a kormány befeketítését célzó rágalomhadjárat része lehet az októberi választások előtt.

„Tekintettel a bankszektorban előző nap történtekre és Ilmars Rimsevics jegybankelnök őrizetbe vételére, valószínűleg külföldről indított tömeges információs hadművelet történt” – áll a közleményben.

A tárca szerint hasonló dezinformációs műveleteket tapasztaltak a választások előtt Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában