forróság

2019.07.21. 13:19

Erdőtüzek pusztítanak Portugáliában

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén, a helyi média vasárnapi híradásai szerint több mint ezer tűzoltó vesz részt a lángok oltásában, de nehezíti dolgukat az erős szél.

A lángok oltása közben hét tűzoltó megsérült. Egy civil is égési sérüléseket szenvedett, őt helikopterrel szállították egy lisszaboni kórházba.

A tűz szombat délután keletkezett a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében, és már három helyen ég az erdő a térségben. Az erős szél szította tűz délnyugat felé, Macao irányában kezdett terjedni, de ég az erdő Vila de Rei közelében is. Katonákat is vezényeltek a térségbe.

A hatóságok pénteken adtak ki három napra vonatkozó figyelmeztetést amiatt, hogy a nagy forróság, a száraz levegő és a helyenként előforduló erős szél miatt fennállhat az erdőtűz keletkezésének veszélye.

Az ugyanabban a térségben, Pedrogao Grande közelében 2017 júniusában keletkezett erdőtűzben 64 ember halt meg, és több mint 250-en megsérültek.

Portugália egyes részein a március óta szokatlanul nagy meleg és az erős szél miatt az általában nyáron előforduló erdőtüzek a korábbi hónapokban is előfordultak. De ez nem csak Portugáliára jellemző: az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) összegzése szerint az idei év első negyedében a kontinensen nagyobb területet emésztettek fel az erdő- és bozóttüzek, mint tavaly egész évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában