Terrorizmus

2021.02.15. 10:22

Fegyveres lázadók támadtak meg két kongói katonai ellenőrző pontot

Tizenegy ember meghalt, köztük egy gyerek is a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti részén fekvő Lubumbashi bányavidéken, amikor lázadók megtámadtak két katonai ellenőrző pontot – közölték vasárnap helyi tisztviselők.

A kormányerők visszaverték a többtucatnyi fegyveres rohamát. Moise Mpanga tartományi belügyminiszter a világhálóra feltett videójában azt közölte, hogy embereik ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. Három kormánykatona elesett, hét lázadót megöltek, az összecsapások során egy 10 éves kislány életét vesztette.

Lubumbashi az ország második legnagyobb városa, Felső-Katanga, az érckincseiről nevezetes tartomány székhelye, ahol számos nagy bányatársaságnak van telephelye.

A mintegy 132 ezer négyzetkilométernyi terület függetlenségéért harcoló lázadók korábban, tavaly szeptemberben ütöttek rajta Lubumbashin, ahol lefejeztek két rendőrt és meggyilkoltak egy kormánykatonát.

A támadók terve az volt, hogy stratégiai fontosságú épületeket foglalnak el, de a kormányerőknek sikerült őket kiszorítani a területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában