Legfőbb Ügyészség

2020.04.02. 18:02

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Két országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte csütörtökön az Országgyűléstől Polt Péter legfőbb ügyész.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya közölte a Magyar Nemzettel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Boldog István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség eljárást folytat hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az eljárás adatai szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült.

Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Boldog István országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

A legfőbb ügyész – a rongálás vétsége miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Kálló Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére is.

Az eljárás adatai szerint az Európa Parlamenti választások előtt, 2019. május 24-én Kálló Gergely három társával a Budapest közterületein tizennyolc darab hirdetőoszlopra, valamint nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró spray-vel megrongálta, amellyel 284.480 forint kárt okozott.

A nyomozás a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitánysága előtt indult, amelynek során 2019. október 21-én Kálló Gergelyt kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Kálló Gergelyt a 2020. február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották Dunaújvárosban, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában