szélsőségesek

2020.07.27. 13:07

Felgyújtottak Rámalláh közelében egy mecsetet

A palesztin rendőrség megkezdte az ügyben a nyomozást.

Valószínűleg szélsőséges zsidó telepesek felgyújtottak hétfőre virradóan egy mecsetet Ciszjordániában, a Rámalláh közelében lévő Al-Birában – jelentette a helyi média.

A tettesek „Izrael földje Izrael népéé” szövegű, héber nyelvű feliratot festettek a mecset falára – közölte Azzam Alkraem, Al-Bira palesztin polgármestere a Háárec című izraeli lappal.

Szerinte a néhány száz méterre lévő Piszgot telepesfaluból érkezhettek hajnali 3 órakor, gyúlékony folyadékot öntöttek be egy törött ablakon, majd lángba borították az épületet.

A környéken élő palesztinok észrevették a lángokat, gyorsan oltani kezdtek, így csak a mecset hátsó részén okozott kárt a tűz, az imahelyiségek érintetlenek maradtak. A palesztin rendőrség megkezdte az ügyben a nyomozást.

Amír Perec izraeli gazdasági miniszter egy Twitter-bejegyzésében elítélte a gyújtogatást, és gyűlölködőknek, bűnözőknek nevezte a tetteseket, követelte bíróság elé állításukat.

Az év elején szélsőségesek egy jeruzsálemi mecsetet gyújtottak fel, szintén héber feliratokat festettek a falára. Anyagi kár keletkezett, de emberéletben akkor sem esett kár.

A gyűlölet-bűncselekmények ellen létrejött izraeli „Tag Mehír” (árcédula) szervezet közölte a Hááreccel, hogy 2009 óta hatvan mecsetet és keresztény templomot próbáltak lángba borítani Izraelben, illetve Ciszjordániában, általában izraeli ultranacionalisták.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Ciszjordániát, s 1980-ban Kelet-Jeruzsálemre kiterjesztette az izraeli törvénykezést.

Jelenleg csaknem félmillió zsidó él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, letelepítésük ezeken a területeken ellentétes a megszállt területeket szabályozó nemzetközi joggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában