Ország-világ

2021.03.16. 06:04

Felszámolná a sajtószabadságot Fekete-Győr András

Amellett, hogy ideológiai oldaltól függetlenül több közéleti személyiség is elhatárolódott Fekete-Győr András kirekesztő kijelentésétől, újságíró- és médiaszakmai szervezetek is erősen bírálták a Momentum-elnököt.

Gyõr, 2019. október 12. Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke felszólal a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen elnevezésû rendezvényen a gyõri városháza elõtti téren 2019. október 12-én. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke a Médiapiacnak nyilatkozva meghökkentőnek, és ijesztőnek nevezte Fekete-Győr András azzal kapcsolatban tett kirekesztő kijelentéseit, hogy eltiltaná a munkavégzéstől a jobboldali újságírókat.

„A Momentum elnöke a szokásos demokratikus diskurzus vagy választási verseny helyett a szélsőbaloldal eszközeihez folyamodott, és az Antifára jellemző módszerekkel – amelyek közé tartozik a félelemkeltő fenyegetőzések mellett például a füstgránátok hajigálása is – a sajtószabadság ellen indított agresszív támadást.

A legrosszabb időket idézi a listázással és az állás elvesztésével történő fenyegetőzés” – fejtette ki a médiaszakember. Megjegyezte:

később ez még visszaüthet, hiszen az internet világában semmi nem tűnik el nyomtalanul, ráadásul Fekete-Győr kijelentése érvelve hangzott el

– vagyis a pártelnök azt mondta, hogy az ő politikai oldalán több emberrel is volt vitája a kérdésben, mégis határozottan kiállt a szélsőséges, kirekesztő álláspontja mellett – tehát nem puszta elszólás vagy meggondolatlan kijelentés volt.

Fekete-Győr szavainak fényében különösen ironikus, hogy Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője tegnapi Facebook-bejegyzésében azt írta: azért dolgozik, hogy „felszabadítsák” a „cenzúrázott és elhallgattatott” magyar sajtót – írja a Magyar Nemzet.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szintén a Médiapiac kérdésére úgy fogalmazott, hogy a MÚOSZ ellenzi az újságírók bármiféle természetű politikai listázását.

Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy ezt nem Fekete-Győr bejegyzésének kommentálására értette, mivel a a Facebook nem tartozik a médiajog hatály alá, tehát szerinte nem sajtónyilvános közlés, ami ott megjelenik, hanem csak magánközlés.

Közben politikai oldaltól függetlenül több közéleti személyiség is elhatárolódott Fekete-Győr András botrányt kavaró kijelentéseitől.

Schiffer András például baromságnak nevezte a Momentum-elnök említett Facebook-bejegyzését.

„Néha az az érzésem, hogy a »propagandisták« maguk rendelik az ilyen a baromságokat, mert irigylik az áldozati szerepet. Ha viszont komolyan vesszük a hallottakat, akkor az a helyzet, hogy igaza van Hont András barátomnak: teljesen tévesen minősítjük ezeket liberálisoknak” – jelentette ki az LMP egykori frakcióvezetője.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig úgy reagált, hogy

amit Fekete-Győrék „képviselnek, az nem a jövő, hanem a poros szocializmus.

És ez akkor is így van, ha az egészet leborítják egy semmitmondóan lazáskodó hipsztermázzal.”

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség rendkívül aggasztónak ítélte a lilák vezérének megnyilvánulását.

„Meglátásunk szerint az elhangzott fenyegetést csak még súlyosabbá teszi, hogy annak megfogalmazója nem egyszerűen egy ellenzéki párt, a Momentum elnöke, hanem pártjának miniszterelnök-jelöltje is, aki ráadásul nem először ragadtatja magát a sajtó ellen erőszakot ígérő fellépésre” – írták. Emlékeztettek:

Fekete-Győr Andrásnak az Origó szerkesztőségében 2017-ben tett kéretlen, az újságírók zaklatására is kiterjedő látogatása előképe volt annak, amit most kilátásba helyezett.

„A szakmánk nevében így most elvárjuk Fekete-Győr Andrástól: nevezze meg, mely pártokhoz tartozó, mely politikustársaival folytatott diskurzusa során keveredett vitába erről az általa radikálisnak nevezett megoldási javaslatáról” – olvasható a közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában