1848

2018.03.16. 10:11

A forradalom hőseiről és a választásról szóltak az ünnepi rendezvények

Orbán Viktor elmondta: a választáson nem csupán egy választást akarnak megnyerni, hanem a jövőt.

Az 1848-as forradalom hőseiről és a közelgő országgyűlési választásról szóltak a március 15-ei ünnepi rendezvények.

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament előtt azt mondta:

„Aki magyar, velünk tart, újra és újra győzni fogunk, mert Magyarország a magyaroké.”

Baloldali ellenzéki pártok politikusai széles együttműködést szorgalmaztak, a Jobbik viszont elutasítóan reagált erre.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt közölte: az ország több száz pontján és a határon túli rendezvényeken százezrek ünnepelték 1848 hőseit csütörtökön, a forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján.

A központi rendezvények a hagyományok szerint a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással kezdődtek. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel.

A díszünnepséget szintén az Országház előtt tartották. Orbán Viktor kiemelte:

„Nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal.”

Leszögezte: Magyarország legyen szabad, független és magyar ország.

„Alig több mint három hét múlva ismét ”Magyarország sorsáról döntünk.„

- hívta fel a figyelmet a kormányfő, hozzátéve: ezen a választáson nem csupán egy választást akarnak megnyerni, hanem a jövőt.

A KDNP közleményében azt írta: mint a Fidesz szövetségese kiáll és a jövőben is tenni fog azokért az értékekért, amelyek megmaradásunkat, önazonosságunkat és szuverenitásunkat biztosítják.

Előzőleg a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a lengyel Gazeta Polska civil klubjaival közösen emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, a résztvevők a Bem térről a hagyományos Békemenettel vonultak át a Kossuth téri díszünnepségre.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumi elnöke azt mondta: most mindkét népnek a brüsszeli bürokrácia és az ultraliberális ideológia ellen kell megvédenie magát. A kérdés 1848 óta nem változott: ”rabok legyünk vagy szabadok„.

Áder János köztársasági elnök a Kossuth- és a Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadása előtt azt hangsúlyozta, 1848. március 15. világossá tette:

”A magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát.„

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt írta: a Parlament előtti Kossuth téren soha nem látott tömeg vett részt az ünnepségen, s a kormány nevében köszönetet mondott azoknak, ”akik részvételükkel kiálltak Magyarország függetlenségéért„.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pártja nevében köszönetet mondott ”minden idők legnagyobb„ Békemenete és március 15-i megemlékezése résztvevőinek.

Borítókép: MTI / Sóki Tamás

 

 

 

Címkék#forradalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában