ellentmondó információk

2020.06.22. 22:02

Franciaországba küldik a lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait

Irán a közeli napokban Franciaországba küldi a lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait – közölte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn.

Irán január 8-án lőtte le egy föld-levegő rakétával az Ukraine International Airlines légitársaság járatát, a fedélzeten tartózkodó 176 ember meghalt. Teherán később beismerte, hogy tévedésből lőtte le a légvédelem a gépet az Egyesült Államokkal való konfrontálódás idején.

Az iszlám köztársaság a következő napokban Franciaországba küldi az ukrán repülőgép feketedobozait, hogy ott információkat nyerjenek ki belőlük – közölte az IRNA szerint Zaríf.

Az iráni külügyminiszter kanadai kollégájával, Francois-Philippe Champagne-nal folytatott telefonbeszélgetése során beszélt erről. A gépen 57 kanadai állampolgár utazott.

Az adatrögzítő berendezések sorsa nemzetközi vitát ki a gép lelövése után, Ukrajna is hozzáférést követelt a feketedobozokhoz.

A légiszerencsétlenségek ügyében vizsgálatokat folytató BEA francia hivatalt világszerte az adatrögzítő berendezések adatainak kinyerésében a legjobbak között tartják számon.

Az ukrán repülőt röviddel az után lőtték le, hogy felszállt Teheránban. Az iráni légvédelem magasfokú készültségben volt, néhány órával azután, hogy Irán Irakban létesített amerikai támaszpontokat támadott megtorlásul a Forradalmi Gárda befolyásos tábornokának bagdadi likvidálására.

Irán közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt késlekedett a baleset ügyben folyó hazai vizsgálat.

Irán ellentmondó információkat közölt arról, hová küldi vizsgálatra a feketedobozokat. Mohammed Iszlámi közúti és városfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta, hogy Ukrajnába küldik az adatrögzítő berendezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában