Konfliktusok

2020.08.04. 22:09

Frank Füredi: a kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja

A kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja – erről beszélt Frank Füredi szociológus kedd este az M1 aktuális csatornán.

A külföldön élő magyar szociológust annak kapcsán kérdezték, hogy Kultúrharc a múlt ellen címmel publicisztikát közölt, amelyben a többi között azt állapítja meg, hogy a modernkori társadalmak egyre inkább eltávolodnak hagyományaiktól, történelmi örökségüktől; a kulturális konfliktusok pedig abból adódnak, hogy különböző csoportok különféle meggyőződésből értelmezik a múltat.

A nyugati kulturális elit igen jelentős része magáévá tette azt a felfogást, hogy a jelenkor kulturális intézményei felelősséget viselnek az elődök bűneiért mondta a szociológus.

Frank Füredi részben a nyugati országokban tapasztalt szobordöntögetések kapcsán úgy vélte, hogy a kortársak egy része úgy ítélkezik a múltról, mintha az akkori személyek és események a jelen részét képeznék.

A múltat úgy nézik, mintha régi szobrok most élnének fogalmazott, majd úgy vélekedett, hogy a múlt elleni gyűlölet a mostani társadalom és kultúra ellen szól, ezért törekvésük, hogy újfajta történelmet találjanak ki.

Arról, hogy kinek a joga a történelem értelmezése, Frank Füredi utalt arra: Amerikában a fehér embernek nincs joga a múltról beszélni, mert annak kultúráját automatikusan a gyűlölet kultúrájának tekintik. E vélekedéssel szembehelyezkedve Frank Füredi kifejtette: ha a múlt és a jelen közti határt nem tudjuk megérteni, akkor semmit sem tudunk építeni a jövőben„.

Szólt arról, hogy az identitáspolitikában hívők számára a cselekedetek helyett a bőrszín a meghatározó és az új elit célja, hogy egy új amerikai embert hozzon létre azért, mert amit az emberek régen tanultak, az gyűlöletesnek tartják, és a fehér emberek indentitását nem tartják ugyanolyan fontosnak, mint más emberekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában