A tisztelet útja

2018.06.23. 12:57

Galícia Expressz: vonat indul a háborús hősök emlékére

A történelmi különvonat útja az első világháború keleti frontjának hadszíntereire vezet.

Kolozsvár, 2017. június 1. A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat a kolozsvári vasútállomáson 2017. június 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Galícia Expressz indulását szombaton jelentették be Budapesten, a Nyugati pályaudvaron.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kiemelte: Galícia területén sok osztrák és magyar katona harcolt, ezért azon a területen sok első világháborús hős nyugszik mintegy 350 temetkezési helyen. Mint mondta, az ezeréves lengyel-magyar barátság miatt döntöttek úgy, hogy idén Lengyelországba indítják el a MÁV Nosztalgia történelmi zarándokvonatát. Az eseményt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával szervezik.

A Galícia Expressz július 15-én Budapestről, a tervek szerint 14 kocsival, több száz utassal a fedélzetén indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint, például Limanowát, Gorlicét, Rzeszówot és Przemyslt. A történelmi körutazás során több helyszínen koszorúzással, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezéseket tartanak. A szervezők a szakmai, történelmi előadások, s hagyományőrzők katonai bemutatói mellett színvonalas zenei programmal is készülnek. A vonaton a Sebő Együttes zenél majd.

Az emlékvonat programjának kiinduló és végső állomása Krakkó. A központi megemlékezést az utazás harmadik napján, július 17-én Przemyslben tartják, ahol lengyel-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az első világháborúban elesett hősökre – ismertette Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója.

Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) parancsnoka kiemelte: a Galícia Expressz útja megemlékező és kegyeleti út is egyben. Nem volt olyan család, amely ne lett volna érintett az első világháború szenvedéseiben. Minden első világháborúban harcoló katonának jár a tisztelet – szögezte le.

Borítókép: illusztráció – a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat 2017. június 1-jén.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában