Kormányinfó

2019.11.28. 11:47

Gulyás Gergely: Budapesten lesz az atlétikai világbajnokság

A kormány is értékelte a kialakult helyzetet, miután Csepel és Ferencváros ellenzéki vezetése számos ponton vitatja az esemény megrendezését.

A kabinet az illetékes minisztereket utasította a helyzet kezelésére – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Egy rossz hírem van az érintett önkormányzatok számára: az atlétikai világbajnokságnak Budapest fog otthont adni”

– közölte Gulyás Gergely.

A PestiSrácok arról ír, hogy a kormány emellett üdvözölte, hogy a vita eldőlt, Várhelyi Olivér az Európai Bizottság biztosa lett.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a kabinet értékelte az illegális migráció jelenlegi helyzetét, erősödését, mivel a déli határszakaszon az illetékesek több, ásott alagutat fedeztek fel, amelyeken vélhetőleg bevándorlókat csempésztek Magyarországra.

A miniszter az atlétikai világbajnokság részleteiről kifejtette, hogy

Magyarország kormányát nemzetközi szerződések kötik a megrendezés kapcsán, a kabinet ugyanakkor csak olyan elképzeléseket támogat, amelyek nem mennek szembe a választópolgárok akaratával.

A Varga Juditot, és Dobrev Klárá, illetve felmenőiket érintő vitáról Gulyás Gergely azt mondta, senki nem tehet arról, hogy szülei mit követtek el, kikkel működtek együtt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra:

nem lehet egyenlőségjelet tenni egy beszervezett, de egyébként becsületesen dolgozó ember, és egy kommunista tömeggyilkos közé.

A kórházak adósságának átvállalásáról szóló ellenzéki javaslatról Gulyás azt mondta, hogy

a kormány azután vállalhat részt a helyzet rendezésében, ha megvizsgálták az adósságok felhalmozódásának körülményeit, mivel egy-egy intézményvezető személyes felelőssége is felvetődhet a témában.

A tartozások követelőinek ügyéről, a kifizetésekről ezután dönthet a kabinet.

A Borkai-ügyről, Czeglédy Csaba körének a zsarolás ügyében való esetleges érintettségéről a miniszter azt mondta, egyelőre a kormány is csak a sajtóból értesült a fejleményekről, várják ugyanakkor, hogy a hatóságok teljes körű vizsgálatot folytassanak le a történtek tisztázására.

Gulyás Gergely reagált Dobrev Klára kijelentésére, amely szerint ha észreveszik, hogy Várhelyi Olivár a „a Fidesz parancsait hajtja végre”, akkor azonnal kezdeményezik a visszahívását.

A miniszter szerint Dobrev bizonyára tisztában van azzal, hogy erre sem a brüsszeli ellenzéknek, sem a magyar politikai vezetésnek nincs lehetősége.

Kérdésre Gulyás Gergely óvatosan kezelné Karácsony Gergely szerdai tévéinterjúját, amelyben az atlétikai világbajnokság megrendezésének vitájában a főpolgármester kijelentette, hogy a főváros a megegyezés reményében ötvenmilliárd forintot vállal cserébe egészségügyi fejlesztésekre, mert a miniszter szerint Karácsony szavai és tettei eddig nem voltak összhangban egymással.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta,

a gyógyszerek támogatása nem szigorodik, de a társadalmi igazságosságnak felel meg az a jogszabálymódosítás, amely csak azoknak teszi lehetővé a kedvezményes lehetőségeket, akiknek rendszeres és elégséges a TB-befizetésük.

Gulyás Gergely a távozó kormánypárti polgármesterek végkielégítései, szabadságmegváltása ügyében emlékeztetett: ugyan számos esetben valóban milliós összegekről van szó, ami elenyészik azokhoz a pénzekhez képest, amelyeket a baloldali kormányzat kegyeltjei vettek ki a kasszából, amikor 2010-ben a választók akaratából távozni kényszerültek.

Az Index újságíróit érintő, antiszemita plakátok ügyében Gulyás Gergely azt mondta, a kormány zéró toleranciát hirdetett a hasonló esetekkel szemben, egyúttal visszautasította, és álhírgyártásnak nevezte azt az újságírói felvetést, amely egy külföldi felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a magyarok csaknem fele zsidógyűlölő lenne.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején egyetlen hasonló eset sem volt Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában