Ország-világ

2021.04.05. 13:09

Hamis a rendőrök újabb leszerelési hullámának híre

Semmi nem igazolja vissza a Szabad Európa információit a párttagsággal leszerelni kívánó rendőrökről.

Fősodratú magyarországi médiumok is átvették, tényként közölték az április 1-jei kamuhírt. Ezen a napon jelent meg a Szabadeurópa.hu hírportálon egy cikk, amely szerint a rendvédelmi szerveknél a járványveszély miatt elrendelt leszerelési tilalmat a déli határt védő rendőrök közül tucatnyian azzal akarják kijátszani, hogy párttagnak jelentkeznek a Jobbikhoz, illetve az MSZP-hez – írja a Magyar Nemzet.

A magyar rendőrökre vonatkozó, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény ugyanis előírja, hogy rendőr nem lehet semmilyen politikai párt tagja. Amint ez a rendőrség tudomására jut – akár úgy, hogy a rendőr felettesei szereznek erről információt, akár úgy, hogy az egyenruhás maga jelenti ezt parancsnokainak – összeférhetetlenség miatt a testület megválik a párttagságot választó hivatásos rendőrtől.

Három nappal az április 1-jei, egyáltalán nem tréfás és még kevésbé megalapozott hír megjelenése után a Szabad Európa információit több kisebb jelentőségű és olvasottságú fórum mellett az RTL Klub televízió és a Hvg.hu hírportál is átvette, tényként közölte.

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, maga

az alaphír is több olyan pontatlanságot tartalmaz, ami megalapozza azt, hogy az abban említett, név nélkül nyilatkozó rendőrök is kitalált személyek.

A szakértő elmondta, a cikkben a rendőrség hivatásos jogállásáról szóló törvényként az Alaptörvényt nevezik meg, holott a rendvédelmi szervek tagjainak a speciális jogállásáról nemcsak a minden magyar polgárra érvényes jogszabály, hanem a szolgálati törvény rendelkezik, ami viszont kizárólag a hivatásosként szolgáló rendőrökre érvényes. Hozzátette, ebben valóban szerepel kitételként a rendőrök politikai párttagságára vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezés, ahogyan más, a hivatásos szolgálat ellátásával kapcsolatos életviteli előírás is. Ezek megszegése a szolgálati viszony azonnali megszüntetését vonhatja maga után egy szabályos fegyelmi kivizsgálást követően.

Bár a Szabadeurópa.hu a a határon szolgálatot teljesítő rendőrök állítólagosan alacsony bérezéséről írt, az alapilletmény mellett

teljesítményarányos bérezésben részesülnek, s azt a szolgálati érdek miatt elrendelt plusz munkáért minden esetben megkapják.

Ráadásul a Szabadeurópa.hu egy negyvenéves, a Kádár-rezsim rendőrségét ábrázoló képpel illusztrálta az híranyagot. Emellett az állítólagosan megszólaltatott kezdő rendőrök is névtelenek maradtak.

A Szabad Európa állítólag megkérdezett pártokat is a kérdésről, itt is csak név nélkül nyilatkoztak a magát tényfeltáró újságírónak tartó Báthory Róbertnek, ez sem alapozza meg kellően a hír hitelességét. A cikk a Jobbik egyik alföldi megyei vezetőjére hivatkozik, aki szerint 20-25 rendőr beléptetési folyamata indult meg a pártban. A név nélküli hivatkozás szerint a jelentkezők komoly elbírálási folyamaton mennek keresztül, majd négy-hat hét múlva beléphetnek a pártba. Az így kézhez kapott dokumentumokkal a kezükben tudják kérvényezni felettesüknél a felmondásukat. A leszerelés azonban még így sem automatikus. A rendőr ellen először egy fegyelmi eljárás indul, melynek a vége nem feltétlenül az állományból való azonnali elbocsátás, mint olyan esetekben, amikor a rendőr súlyos szolgálati vétséget vagy bűncselekményt elkövetve válik méltatlanná a hivatásos szolgálatra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyelőre nem reagált az álhírre.

Legutóbb 2020 júniusában röppentek fel hasonló, a járványhelyzet miatti leszerelési hullámról szóló álhírek, akkor a Magyar Narancs híreit cáfolta meg az ORFK.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában