Járvány

2020.02.14. 10:00

Hupejen kívül folyamatosan csökken a járvány terjedésének üteme

Kínában az elmúlt egy napban 121-en vesztették életüket az új koronavírus okozta tüdőgyulladásban, ebből 108-an a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Az országos egészségügyi bizottság közölte, hogy közben újabb reményt keltő terápiás módszert kezdtek el tesztelni.

Az új megbetegedések száma országosan 5090 volt az utóbbi 24 órában, míg Hupejben 4823.

Csütörtök éjfélig a fertőzöttek száma 63 ezer 851-re nőtt országszerte, míg a halálos áldozatoké elérte az 1380-at.

Még 55 ezer 748 embert kezelnek, a többi csaknem 8000-et már gyógyultnak nyilvánították.

Szintén a bizottság közlése szerint keddig országosan 1716 egészségügyi dolgozó kapta el a betegséget, és közülük hatan meghaltak. A bizottság vezetője pekingi sajtóértekezletén elmondta, hogy egyre többen fertőződnek meg az egészségügyi személyzet tagjai közül. A kórházak továbbra is arra panaszkodnak, hogy hiány van védőfelszerelésből, például maszkokból.

Hupejben csütörtöktől kiterjesztették a fertőzöttség definícióját. Elkezdtek alkalmazni egy új diagnosztikai módszert, eszerint a képalkotó vizsgálatok, a tünetek és az epidemiológiai háttér alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek és a közülük elhunytak számát mostantól hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a laboratóriumi tesztek is egyértelműen kimutatták a vírus jelenlétét. Az új protokoll miatt megugrott az új esetek száma, de a csütörtöki adatok már ismét a vírus terjedésének korábbi ütemét mutatják.

A China National Biotec Group nevű cég csütörtökön bejelentette:

a koronavírus okozta betegségből felgyógyult páciensek plazmájában a vírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel.

A Hszincsingpao (Beijing news) című kínai lap pénteki tudósítása szerint a kínai gyógyszerészeti vállalat kísérletei azt bizonyították, hogy

az antitestek képesek hatékonyan elpusztítani a vírust.

A cég arról számolt be, hogy miután a gyógyult páciensektől levett plazmát megfelelő biztonsági ellenőrzéseket követően előkészítették,

már 11 kritikus állapotban lévő beteg kezelésében alkalmazták szembetűnő eredményekkel.

Adam Kamradt-Scott, a Sydney Egyetem nemzetközi biztonsági tanulmányok központjának egyik szakértője szerint az új adatok sem utalnak még arra, hogy közel volna a járvány csúcspontja, noha a kínai hatóságok – egy kicsit megkésve, de – szemmel láthatóan mindent megtesznek a járvány megállításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában