igazságszolgáltatás

2018.04.11. 12:35

Huszonegy évvel ezelőtti gyilkosságot derítettek fel

1997. január 1-jén megöltek egy embert Békéscsabán. Az elkövető ellen most emelnek vádat.

Egy huszonegy évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság gyanúsítottját azonosította a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, amely jövő hétfőn nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt vádemelési javaslattal továbbítja majd az ügyet a megyei főügyészséghez.

Kis Péter, a megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese és Tóth Csaba, a bűnügyi osztály vezetője az ügyről szerdán Békéscsabán tartott sajtótájékoztatót. Itt elmondták, hogy az 51 éves, Békés megyei férfi 1997. január 1-jén ki akart rabolni egy békéscsabai, Orosházi úti raktárépületet – egy ott dolgozó barátjától ugyanis úgy tudta, hogy az épületben sok készpénzt tartanak.

Az elkövető egy pisztollyal megfenyegette az ott lévő raktárvezetőt, de mivel az nem akarta átadni neki a pénzt, többször meglőtte. Zs. Róbert 2,5 millió forintnak megfelelő német márkát és schillinget vitt el a helyszínről, menekülés közben azonban elhagyott egy maszkot – ezt a nyomozók már 1997-ben megtalálták, ám a szakértői módszerek csak 2016-ban fejlődtek olyan szintre, hogy abból DNS-nyomot tudtak kinyerni, így jutottak a tettes nyomára.

Kis Péter elmondta, egy embert már 1997-ben gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben, és a maszkot az FBI is megvizsgálta akkor, ebből azonban az derült ki, hogy nem az az ember követte el a gyilkosságot. Hozzátette, az ügyet 2008-ban ismét megnyitották, ám eredményre akkor sem jutottak. Tóth Csaba az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, nyomasztotta őket ez az ügy, ezért vették elő ismét 2016-ban, amikor a technikai fejlődésnek köszönhetően végre találtak DNS-mintát a maszkban.

Így jutottak a jelenleg is jogerős büntetését töltő Zs. Róbert nyomára, aki először tagadta a gyilkosságot. Kihallgatták azonban a barátait, így megtudták, hogy 1996 szilveszterének éjjelén többen tervezték el a rablást, de a társai végül visszaléptek, így a raktárépületbe már csak egyedül a férfi ment el.

A szembesítés során, 2017. március 8-án a gyanúsított részletes beismerő vallomást tett.

Tóth Csaba elmondta, a pénz egy részéből a férfi egy autót vett, amelyet az anyja nevére íratott, a többit rövid időn belül elköltötte.

A gyanúsított egyébként több, enyhébb bűncselekményért is felelős, ezért volt meg a DNS-mintája a rendőrségi adatbázisban.

A főkapitány-helyettes kitért arra, annak idején a férfi egyik orosházi ismerőse segített eltüntetni a gyanúsított támadáskor viselt ruháját és megsemmisíteni a fegyverét egy nádas területén, amelyet azóta feltöltöttek, átalakítottak, emiatt a bűnjeleket nem találták meg. A „segítővel szemben büntetőjogi felelősséget már nem lehetett megállapítani” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában