Katasztrófavédelem

2018.05.08. 21:25

Időjárási előrejelzés alapján nyújt megelőző segítséget a Vöröskereszt és a Vörös Félhold

A természeti katasztrófák okozta károk hatékonyabb helyreállítását, sőt megelőzését lehetővé tévő időjárási előrejelzéseken alapuló humanitárius segélyalapot indított a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden.

A szervezet közlése szerint az alap létrejötte azt jelenti, hogy előre elkülönített összegeket lehet felhasználni természeti katasztrófák sújtotta közösségek megsegítésére, illetve a várható károk és esetleges halálos áldozatok elkerülését célzó felkészülésre.

Az úgynevezett előrejelzés alapú cselekvési alap az IFRC katasztrófaelhárítási segélyalapjának részét képezi. Az új alapnak évi 25-30 millió svájci frankot (6 milliárd 620 millió és közel 8 milliárd forint közötti összeget) juttatnak.

Az alap időjárási előrejelzések és más adatok kombinációi alapján automatikusan forrásokat bocsájt ki a rászorulóknak előre meghatározott cselekvési terveknek megfelelően. Ha például egy adott térségben heves esőzéseket jósolnak, és egy térségbeli folyó vízszintjének kritikus állása potenciálisan áradást okozhat, az IFRC alapja automatikusan finanszírozza a szükséges evakuációt.

Az IFRC egy illetékes tisztségviselője közölte: segélyszervezetek évek óta sürgették az átállást a proaktív és megelőző humanitárius segítségnyújtás irányába, de a kezdeményező lépések száma elenyésző volt.

Az időjárás előrejelzés alapú finanszírozást 2014-ben kezdték tesztelni kisebb közösségek körében egyebek közt Peruban, Togóban, Ugandában és Bangladesben. Ez utóbbi országban tavaly egy áradás előrejelzésekor a közösségi szinten működő segélyalap automatikusan pénzzel segítette a veszélynek kitett családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában