Járvány

2021.11.15. 13:20

India másfél év után ismét beengedi a beoltott turistákat

A tilalom feloldását a járvány enyhülése, a fertőzöttek számának csökkenése és a beoltottak számának növekedése tette lehetővé.

India másfél év után hétfőtől ismét engedélyezte a koronavírus ellen teljesen beoltott külföldi turisták beutazását menetrend szerinti repülőjáratokkal, a tilalom feloldását a járvány enyhülése, a fertőzöttek számának csökkenése és a beoltottak számának növekedése tette lehetővé.

Az Indiába belépő teljesen átoltott turistáknak is maradéktalanul követniük kell a járványügyi előírásokat, 72 óránál nem későbbi negatív tesztet kell felmutatniuk, de sokuknak megérkezésük után is el kell végezniük a Covid-tesztet – áll az indiai egészségügyi minisztérium közleményében.

Azok a turisták, akik olyan országból érkeztek, amelyek már megállapodást kötöttek Indiával a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, mint például az Egyesült Államok, Egyesült Királyság és számos európai ország, tesztelés nélkül távozhatnak a reptérről.

A teljesen beoltott turisták különjáratokon már október óta beutazhattak az országba.

Ez az első alkalom, hogy India kereskedelmi repülőjáratokon külföldi turistákat enged be az országba 2020. március óta, amikor a világ egyik legszigorúbb kijárási korlátozási rendszerét vezették be, hogy megállítsák a világjárvány terjedését.

A mostani intézkedésre azután került sor, hogy a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, az új esetszám már egy hónapja valamivel napi tízezer felett stagnál az 1,38 milliárd lakosú országban.

Az Indiába utazni vágyó turisták bátorítására az újdelhi kormány ötszázezer ingyenes vízum kibocsátását tervezi márciusig. Az intézkedéstől a turisztikai és vendéglátóipari szektor növekedését várják, amely nagyon megsínylette a világjárványt.

Az Egyesült Államok után Indiát sújtja leginkább a járvány, eddig több mint 35 millió ember kapta el a fertőzést, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 463 ezret. Az aktív esetek száma jelenleg az elmúlt 17 hónap legalacsonyabb szinten áll.

India felnőtt lakosságának közel 79 százaléka már legalább az első adag vakcinát megkapta, 38 százalékukat pedig már teljesen beoltották. A szövetségi kormány arra kérte a tagállami kormányokat, hogy házról házra járva folytassanak kampányt az oltakozási hajlandóság növelése érdekében.

Tavaly kevesebb mint hárommillió külföldi turista látogatott Indiába, ami több mint 75 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző évhez képest, amikor az idegenforgalom közel harmincmilliárd dollár bevételt hozott az ázsiai országnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában