Földrengés és szökőár Paluban

2018.10.02. 07:19

Indonéziai magyar nagykövet: nem tudunk magyar sérültekről

Tömegsírok, szüleiket kereső gyerekek, romba dőlt házak, kopogtatva segítségért könyörgő túlélők: ez ma az indonéz Palu város. Az üdülőhely közelében földrengés és cunami pusztított, melynek hatalmas ereje a szakembereket is meglepte.

Palu, 2018. szeptember 29. A pusztítás nyomait nézi egy férfi az indonéziai Celebeszen (Sulawesi) fekvõ Palu településen 2018. szeptember 29-én, miután 7,7-es erõsségû földrengés rázta meg a sziget középsõ részét. A legfrissebb összesítések szerint 384 halottja és több száz sérültje van a Celebeszt megrázó földrengésnek és az azt követõ szökõárnak. (MTI/AP/Rifki)

Pach Judit, az indonéziai magyar nagykövet az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: folyamatosan zajlanak a menekítési munkálatok, a pusztítás azonban hatalmas, így a hatóságok csak lassan tudnak haladni. A nagykövet kiemelte, hogy a térségben továbbra sincs áram, ivóvíz és telekommunikációs szolgáltatás, ezek pedig mind a mentést nehezítő tényezők. Hozzátette: nem tudnak magyar áldozatról.

„Legjobb tudomásunk szerint magyar állampolgár nem tartózkodott a térségben és annak környékén, magyar érintettségről pedig szintén nincsen tudomásunk”

- fogalmazott.

Hozzátette: több felhívást is közzétettek, kapcsolatba léptek a magyar állampolgárokkal, de nem kaptak olyan jelzést, hogy lenne magyar sérültje az esetnek.

Pach Judit elmondta: az indonéz kormány a helyzetet egyelőre a saját hatóságaival próbálja megoldani, és annak ellenére, hogy rengeteg nemzetközi felajánlás érkezett, még nem született hivatalos döntés arról, hogy mennyire akarják bevonni a nemzetközi segítőket a mentési munkálatokba.

A nagykövet szerint komoly szerepe volt a pusztításban annak, hogy a földrengés után a hatóságok visszavonták a szökőár-riadót, így az árhullám váratlanul érte az embereket. A repteret lezárták, sok helyen még mindig nem tudták megkezdeni a mentési munkálatokat.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: a pusztítás nyomait nézi egy férfi az indonéziai Celebeszen (Sulawesi) fekvő Palu településen 2018. szeptember 29-én, miután 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a sziget középső részét. Forrás: MTI/AP/Rifki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában