kötelező érvényű

2020.03.01. 19:15

Ingyenesen étkezhetnek az alsó tagozatosok Oroszországban

A közoktatási törvény értelmében az új tanév kezdetétől naponta legalább egy alkalommal meleg ételt kell kapniuk a kicsiknek.

Ingyenessé válik a közétkeztetés Oroszországban szeptember 1-től az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára, az erről rendelkező törvénymódosításokat vasárnap írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A módosított orosz élelmiszerminőségi és a közoktatási törvény értelmében az új tanév kezdetétől az alsó tagozatosoknak naponta legalább egy alkalommal meleg ételt kell kapniuk. Ebbe nem számíthat bele az étel mellé kapott meleg ital. A költségeket a szövetségi, a regionális és a helyi költségvetésből kell fedezni.

Putyin aláírta azt a törvényt is, amelynek értelmében ezentúl az elsőszülött gyerek után is jár már az úgynevezett „anyasági tőke”, amelynek összegét a második gyerek esetében 150 ezer rubellel, 616 617 rubelre növelik. Az első gyerek után 466 617 rubel fizetendő.

A rubel jelenleg mintegy 4,60 forintot ér.

Az Oroszországban 2007-ben bevezetett „anyasági tőke”-program értelmében a második és az azon felül vállalt vagy örökbe fogadott gyerekek után az állam egyösszegű támogatást fizet. Ez az összeg a lakáskörülmények javítására, oktatásra, a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi adaptációjára és integrációra vagy az anya magánnyugdíjalapjának növelésére fordítható. Az anyasági tőke összege eddig 453 ezer rubel volt.

A törvény hatályát egyúttal 2026-ig meghosszabbították. Putyin korábban célként nevezte meg, hogy a termékenységi ráta – a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma – 2024-re 1,7-re emelkedjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában