Járvány

2020.11.26. 15:41

Ismét ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek napi száma Izraelben

A kormány megkezdte a korlátozások fokozatos feloldását.

Ismét ezer fölé emelkedett az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Szerdán 1070 új fertőzöttet azonosítottak 60 531 teszt nyomán. Utoljára október 22-én haladta meg az ezret az új esetek száma, a szeptember közepén bevezetett országos karantén után sikerült százas nagyságrendűre csökkenteni a frissen regisztrált vírushordozók számát.

A koronavírus-járvány ügyeiben döntő, szerda esti kabinetülésen a növekvő számok ellenére elfogadták a pénzügyminisztérium, valamint a gazdasági és ipari minisztérium kísérleti tervét az ország tizenöt bevásárlóközpontjának, több szabadtéri piacának és néhány múzeumának megnyitásáról.

A plázákat már pénteken újra megnyithatják, és legalább december 6-ig nyitva tarthatják kapuikat, hogy kihasználhassák a „fekete péntek” értékesítési előnyeit. A piacok bejáratainál felügyelők figyelmeztetnek a kétméteres távolság betartására és a maszk viselésére, illetve korlátozzák a beengedett emberek számát. Az étkezés tilos lesz a piacokon és a bevásárlóközpontokban.

A plázák és a piacok a bennük található élelmiszerüzletek és gyógyszertárak kivételével szeptember közepe óta zárva tartottak. Az utcára nyíló boltok november eleje óta korlátozott vásárlóközönséggel újra működhetnek, s szerdán négyről tízre emelték az egyes boltokban egy időben vásárlók engedélyezett számát.

Izrael szeptember 18-án egyhónapos országos zárlatot vezetett be, és bezárta a teljes oktatási rendszert, ami sikeresen csökkentette a fertőzés rohamos terjedését, de megbénította a gazdaság nagy részét.

A kormány megkezdte a korlátozások fokozatos feloldását. Az újonnan fertőzöttek száma kezdetben gyorsan csökkent, majd lelassult, megfordult, és ismét növekedni kezdett.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 332 420-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 9515 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2827-en haltak meg Izraelben, jelenleg 512 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 294-en súlyos állapotban vannak, 112 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában