incidens

2021.10.20. 16:55

Ismét légicsapások sújtották az észak-etiópiai Tigré tartomány fővárosát

Addisz-Abeba a hírt megerősítette, ám hangsúlyozta, hogy a TPLF katonai létesítményeit vette célba.

Az etiópiai hadsereg szerdán újabb légicsapásokat hajtott végre az ország északi részén lévő Tigré tartomány székhelye ellen – közölte a régiót ellenőrzése alatt tartó lázadószervezet.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) központi bizottsága szerint a bombák Mekele egyik lakónegyedében csapódtak be, több civilt megsebesítettek, helyszíni beszámolók szerint pedig egy kórház is megrongálódott.

Addisz-Abeba a hírt megerősítette, ám hangsúlyozta, hogy a TPLF katonai létesítményeit vette célba.

A hét elején a légierő már végrehajtott légicsapásokat a város ellen, a lázadók szerint a műveletekben hárman meghaltak, a kormányerők részéről azonban azt közölték, hogy csupán kommunikációs tornyokat támadtak.

Legessze Tulu kormányszóvivő egyúttal azzal vádolta a szervezetet, hogy lőszert és nehéztüzérségi fegyvereket rejt el imádságokra szolgáló helyeken és a civileket élő pajzsként „kezeli”.

A TPLF-et irányító Debrecion Gebremikael viszont a Reuters brit hírügynökségnek műholdas telefonon adott interjújában azt vetette az etióp hadsereg szemére, hogy nem törődik a Tigrében élő civilekkel.

„Úgy gondolom, azért bombáznak minket, mert vesztésre állnak a szárazföldön, és így állnak bosszút” – tette hozzá.

Az ENSZ a légicsapásokat „aggasztónak” nevezte.

Az etiópiai hadsereg a múlt héten indított újabb offenzívát a TPLF erői ellen.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között, és az összecsapások azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra is.

A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, és súlyos humanitárius válság alakult ki. A térségbe nem engedik be a segélyszervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában