Járvány

2021.04.29. 13:04

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 11 600, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma is ismét megközelítette a négyszázat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 11 627-tel 2 059 465-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 387-tel 43 778-ra. Eddig 1 635 333-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 18 500-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint hétezerrel, 380 354-re.

Kórházba most kevesebb, 3096 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 3623 volt.

A legtöbb új beteget, 1203-at ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Az egészségügyi tárca csütörtökön arról tájékoztatott, hogy előző nap sikerült gyorsítani az oltási kampányon, több mint 70 ezer embert oltottak be. Velük együtt a kampány február 24-i kezdete óta eddig 629 182-en kapták meg valamely vakcina első, tízen a második dózisát is.

A tárca ismét frissítette a régiók járvány szerinti besorolását. A főváros, Kijev és kilenc megye maradt egyelőre a leginkább fertőzött, „vörös” kategóriában, a legenyhébb, „sárgában” már hét megye van – köztük Kárpátalja -, nyolc pedig „narancs” besorolású.

Oleh Nemcsinov kabinetminiszter közölte, hogy a kormány válságstábjának döntése értelmében Kijev május 1-jétől átkerül a „vörösből” a „sárga” besorolásba. Ez azt jelenti, hogy ismét kinyithatnak az éttermek, a szórakozóhelyek és az élelmiszerpiacok, május 5-től pedig az iskolák és az óvodák is. A közösségi közlekedést pedig – amelyen eddig csak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói utazhattak – ismét bárki igénybe veheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában