Illegális bevándorlás

2019.08.14. 17:36

Ismét migránsokat vettek fedélzetükre görög hajók az Égei-tengeren

Szüntelenül érkeznek menedékkérők Görögországba a török partokról, egyedül szerda délelőtt 156 migránst vettek fedélzetre a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) hajói az Égei-tengeren.

A görög hatóság tájékoztatása szerint egy vízbefúlt menedékkérőt is találtak, aki feltehetőleg Híosz szigetét próbálta elérni.

A parti őrség beszámolt arról, hogy 103 migráns Híosz, 53pedig Számosz szigetére érkezett.

A menekültközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein túlzsúfoltak. Az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami menekülttáborokban és a civilszervezetek biztosította szálláshelyeken. Mindenek előtt Leszboszon és Számoszon okoz gondot a menedékkérők elhelyezése. Civilszervezetek ismételten kifogásolták a túlterhelt létesítményekben uralkodó rossz állapotokat.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre.

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor – az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére – ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában