Járvány

2021.04.22. 13:59

Ismét rekordot döntött a fertőzöttek és a halálozások száma Indiában

Az elmúlt 24 órában több mint 300 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Indiában az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint, ezzel az ázsiai országban ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi növekménye. Az újonnan igazolt halálozások száma 2104.

A tárca adatai szerint 314 835 új fertőződésről tudni országszerte. Ez meghaladja az eddigi igazolt fertőződések világszerte legmagasabban mért napi értékét, az Egyesült Államokban januárban regisztrált 297 430 embert. Ezzel az 1,3 milliárdos Indiában jelenleg 15,93 millió fertőződésről tudni, a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségnek (Covid-19) 184 657 igazolt halálos áldozata van.

Mindeközben több indiai város, köztük Újdelhi kórházai ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, és arra figyelmeztetnek, hogy néhány helyen csak pár órára elegendő orvosi oxigén áll a lélegeztetett betegek rendelkezésére.

Újdelhiből azt közölték, hogy a kórházak több mint kétharmada már nem tud szabad ágyat biztosítani a betegek számára, ezért azt tanácsolták a fertőzötteknek, lehetőség szerint maradjanak otthon.

Jóllehet az országban megkezdődött az oltási kampány, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált”, amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást, Indiában még mindig viszonylag alacsony az oltottak száma. Mintegy 110 millióan kapták meg eddig valamelyik vakcina első adagját.

A hatóságok bejelentették, hogy május 1-től minden 18 éven felüli hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy ez 600 millió embert jelent, és egyelőre nem lesz mindenkinek elegendő oltóanyag.

Modi kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió résztvevővel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában