Ország-világ

2018.02.11. 11:40

Izrael légicsapást mért szíriai és iráni katonai célpontokra

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a halottak között vannak szíriai katonák, valamint a hadsereggel szövetséges szíriai és nem szíriai illetőségű fegyveresek.

A kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű civil szervezet értesülése szerint a halottak között vannak szíriai katonák, valamint a hadsereggel szövetséges szíriai és nem szíriai illetőségű fegyveresek.

Izrael tizenkét légicsapást mért szombaton szíriai és iráni katonai célpontokra, miután egy iráni drón behatolt az ország területére. A légi hadjárat idején a szíriai légvédelem lelőtt egy izraeli harci gépet. A szíriai háború kezdete, 2011 óta ez volt a legsúlyosabb izraeli légi hadjárat a szomszédos országban, és egyben a legkeményebb szembenállás Izrael és Irán között, amely Damaszkuszt támogatva megvetette lábát, és egyre növeli befolyását a polgárháború sújtotta országban.

Jiszráel Kac izraeli hírszerzési miniszter vasárnap kijelentette: a szombati légicsapásokkal egyértelművé tették Irán számára, hogy Izrael nem tolerálja az iráni katonai jelenlétet a közvetlen közelében. „Eltart majd egy ideig, amíg az irániak megemésztik, megértik és kérdéseket tesznek fel arról, honnan tudhatta Izrael, hogyan mérjen csapásokat azokra a célpontokra” – mondta a miniszter.

Az izraeli televízió jelentése szerint a biztonsági kabinet tanácskozást tart vasárnap, hogy megvitassa a további lépéseket. Az elmúlt években Izrael számos alkalommal támadt szíriai célpontokat, általában a Hezbollahnak szánt iráni katonai szállítmányokra, fegyverraktárakra és konvojokra mért csapásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában