Ország-világ

2021.09.26. 14:24

Jakab Péter, Gyurcsány botránybohóca

Nem mondható botránymentesnek Jakab Péter előválasztási kampánya. Legutóbb a parlamenti felszólalása okozott felháborodást, amikor a miniszterelnökre utalva nemi erőszakkal viccelődött. A Jobbik elnöke kamuvideóval, valamint személyes testőreinek erőszakossága kapcsán is lebukott, amikor egy pártrendezvényen fojtófogást alkalmaztak egy férfin.

Budapest, 2021. szeptember 20. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje felszólal az Országgyûlés õszi idõszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Számos felmérés azt mutatja, hogy Jakab Péter az egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, aki képes legyőzni Orbán Viktort a 2022-as országgyűlési választáson. Mi sem gondoljuk ezt másképp” – írta a Jobbik a Magyar Nemzet megkeresésére, amikor arra voltunk kíváncsiak: az összegyűjtött ajánlások tükrében mekkora esélyét látják, hogy a pártelnök lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. A párt sajtóosztálya kérdésünkre továbbá azt állította, hogy „nincs forgatókönyvük” Jakab Péter visszalépésére.

Ehhez képest Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfő-aspiránsa a napokban arról beszélt a Spirit FM-nek, hogy a DK-val összefogott pártelnököt megelőzve jelenleg a harmadik legtöbb aláírást gyűjtötte össze az előválasztást megelőzően. „A Jobbik magatartásából azt olvasom ki, hogy Jakab Péter megelőzésére van a legnagyobb esélyem” – jelentette ki a baloldali politikus.

Humor neve: nemi erőszak

Nem véletlenül tarthat attól Jakab Péter, hogy a korábbi nagy népszerűségét már a baloldali előválasztás során elveszítheti, hiszen számos botránya látott napvilágot.

Legutóbb azzal verte ki a biztosítékot szövetségeseinél, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, az azonnali kérdések órájában erőszakolással fenyegette meg a miniszterelnököt. „A vége felé ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória” – hangoztatta a Jobbik elnöke. A hétfői felszólalást nem hagyta szó nélkül a Budapest Pride. „Elfogadhatatlan, hogy egy olyan politikus kérjen felhatalmazást az ország vezetésére, aki számára az LMBTQ-közösség csak egy poén csattanója” – írta a szervezet Facebook-bejegyzésében. A szervezet szerint Jakab Péter „nem csak »buzizott« egyet a parlamentben, hanem ennél egyel tovább ment: szexuális erőszakkal viccelődött.”

„Ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a buzivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket”

– vélekedett az LMBTQ-szervezet, amely hozzátette: Jakabnak nem viccelődnie kell a szexuális erőszakon, hanem éjt nappallá téve a visszaszorításán dolgoznia.

A botrányos megjegyzésre Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő is reagált, a Jobbik elnökének megemlítése nélkül. „Számunkra nem fér bele, ha egy politikus homofób, szexista vicceket mesél, vagy éppen nemi erőszakkal humorizál. Ez sem a Parlament falai között, sem az utcán nem történhet meg, mert a gyűlöletpolitikával szemben nincsen kompromisszum, csak zéró tolerancia!” – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">jegyezte meg közösségi oldalán a baloldali politikus.

Lejáratás kamuvideóval

Jakab Péternek nem ez az első olyan baklövése, amely széles körben megbotránkoztatóra sikeredett.

A 2020-as vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy miközben a nép egyszerű gyermekének, a melósok védőszentjének próbálja magát feltüntetni, vagyonnyilatkozata alapján havonta két és fél millió forintot vihet haza pluszjuttatásokkal,

emellett az Origó szerint további 2,4 millió forintot fizet ki a frakciója az április óta nem használt személyes honlapjára. Július közepén az is kiderült egy vágatlan felvétel tanúsága szerint, hogy Jakab Péter már trágár szavakkal illeti és üvöltözik egy melóssal, akinek munkaterületén próbált forgatni egy lejártó videót. Másik kampányvideójában egy barcsi nőt szólaltatott meg, aki arról panaszkodott Jakabnak, hogy Magyarországon nem lehet megélni, csak nyomorogni, és hogy két diplomával sem volt képes munkát találni. Később viszont kiderült: az említett személy nem más, mint Opra Rita, aki korábban a Jobbik barcsi képviselőjelöltje is volt, valójában meglehetősen jól él. Augusztusban saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy tíz napot töltött el egy horvát tengerparti medencés apartmanban. Ráadásul a Linkedin-profiljából hamar kiderült, hogy éveken át dolgozott a Barcsi Önkormányzat Családsegítő Szolgálatánál, mint gyermekjóléti szolgálatvezető, hivatali elérhetősége pedig máig megtalálható az interneten.

Testőrterror Hajdúhadházán

Alig telt el néhány hét, szeptember közepén már arról szóltak a hírek, hogy hajdúhadházi utcafórumán egy volt jobbikos képviselővel szemben fojtófogást alkalmaztak Jakab Péter személyes testőrei. A pártelnök először azt állította róluk, hogy szimpatizánsok, később rendezvénybiztosítóként hivatkozott az érintettekre bejegyzésében.

A Magyar Nemzet értesülései szerint feltételezhetően Lázár Tamás – a kispesti Jobbik egykori vezetője, ma a fővárosi frakció elnöke – alá tartozhatnak a pártelnök verőlegényei, aki a hajdúhadházi incidensről szóló kérdésünk után téves hívásra hivatkozott, majd letette a telefont. A lap azt is kiderítette, hogy az erőszakos mozdulat elkövetőjéhez, Gulicska Mihályhoz üzleti kapcsolat is fűzi a Jobbikot, és pár év alatt közel negyvenkétmillió forintnyi megbízást adott Jakab jelenlegi testőrének 2011 és 2014 között. Gulicskát az LKG Stars Kft. nevében összesen kilenc alkalommal bízta meg a frakció rendezvényszervezéssel.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában