csökken

2021.05.04. 23:02

Japánban újabb mélypontot ért el a gyermekek száma

A kiskorú gyermekek aránya a lakosságban jelenleg 11,9 százalék.

Az elöregedő népességű Japánban újabb mélypontra csökkent a gyermekszületések száma, április elsején már 190 ezerrel kevesebb, vagyis 14,9 millió volt a 14 évesnél fiatalabb gyerekek száma, mint tavaly ugyanilyenkor – derül ki a japán belügyminisztérium kedden közzétett adataiból.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában ezzel már 40 éve folyamatosan csökken a születések száma. A kiskorú gyermekek aránya a lakosságban jelenleg 11,9 százalék. Mindemellett a japán lakosság több mint egynegyede már 65 évnél idősebb.

Az alacsony születési számok és a lakosság elöregedése miatt a szigetország lélekszáma a mostani 127 millióról 2053-ig 100 millió alá csökkenhet.

Erre az esésre olyan társadalmi tényezők vannak hatással, mint a házasodási életkor és az első gyermek születésének későbbre tolódása. A japán gazdaság egyes ágazatai már most munkerőhiánnyal küszködnek.

A japán egészségügyi minisztérium egyébként tavaly közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ban kevesebb nő vállalt gyermeket, mint 2019-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában