törvényhozás

2020.03.03. 20:54

Jobbközép kormány alakulhat Szlovéniában

Miniszterelnök-jelöltnek választotta a szlovén parlament kedden Janez Jansát, aki várhatóan négypárti jobbközép kormányt alakít majd, miután hivatali elődje, Marjan Sarec kormányfő január végén lemondott tisztségéről – közölte a helyi média.

Ljubljana, 2020. március 3. Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a parlament 2020. március 3-i ülésén Ljubljanában. A törvényhozás megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Jansát, aki várhatóan négypárti koalíciós kormányt alakít. Az elõzõ kormányfõ, Marjan Sarec január végén lemondott. MTI/EPA/Igor Kupljenik

Forrás: MTI / EPA / Igor Kupljenik

Fotó: Igor Kupljenik

A miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, és 31-en ellene szavaztak.

Jansa ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó négy párt – a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

Jansának 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze.

A politikus a parlamenti vita előtt, még a délelőtt folyamán felszólalásában elmondta: ajtajuk továbbra is nyitva áll azok előtt, aki együtt szeretnének működni.

Nem ígérek csodákat, csak munkát és erőfeszítéseket a közös jóért

- hangsúlyozta.

A leendő kormány főbb programjai között említette az adminisztratív és bürokratikus akadályokat megszüntetését, valamint a befektetési kedv növelését Szlovéniában.

Ami a demográfiai helyzetet és a fenntartható fejlődést illeti Jansa úgy vélte: a migráció nem megoldás a problémára, ha azt nem kíséri megfelelő integráció és asszimiláció.

Azok, akik hozzánk jönnek, nem számíthatnak arra, hogy mi alkalmazkodunk hozzájuk, mi várjuk el tőlük, hogy elfogadják kultúránkat és viselkedésformánkat

- mondta.

A biztonsággal kapcsolatban jelezte: a jobbközép kormány szigorít a menekültügyi eljárásokon, megerősíti a rendőrséget és visszaállítja a sorkatonaságot hat hónapra.

Jansa 27 éve áll pártja élén. A 62 éves politikus 1990 óta a szlovén parlament tagja. 1991-ben kulcsfontosságú szerepe volt Szlovénia függetlenségének kivívásában, majd az ország védelmében. Legnagyobb győzelmét eddig 2004-ben aratta: az akkori parlamenti választásokon 29 százalékot szerzett. A Szlovén Néppárttal (SLS), a DeSUS-al és az NSi-vel miniszterelnökként kitöltötte a mandátumát.

Szlovénia ez idő alatt gazdaságilag sokat fejlődött, és az ország sikeresen bevezette az eurót is. A 2008-as parlamenti választásokon ellenzékbe szorult, 2012-ben pedig ismét miniszterelnöknek választották. Habár a 2011-ben tartott választásokon a baloldal győzött, nem tudott kormányt alakítani, ezért másodszor Jansát jelölte kormányfőnek Danilo Türk akkori államfő.

A kormány mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az SDS csak a 2018. június eleji általános választásokon tudott ismét nyerni, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott Marjan Sarec Pártja(LMS) elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az előző kormányfő, Marjan Sarec egy hónappal ezelőtt, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le.

Az új, átmeneti kormány, miután megerősítést kap a parlamentben, a 2022-ben esedékes következő parlamenti választásokig marad hivatalban.

Az új szlovén kormányfőnek Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-oldalán egy képpel gratulált.

Borítókép: Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a parlament 2020. március 3-i ülésén Ljubljanában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában