biztonság és együttműködés

2019.06.11. 06:15

Júliustól bevetésre kész lesz a visegrádi négyek közös harci egysége

Júliustól bevetésre kész állapotban lesz a visegrádi négyek közös harci egysége (Battle Group EU), amely az európai uniós keretek között fog működni – jelentette ki Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – valamint Ausztria, Horvátország és Szlovénia védelmi szakminisztereinek hétfői találkozója után a szlovákiai Pöstyénben.

A hét ország közösen alkotja a néhány éve létrehozott Közép-Európai Védelmi Együttműködést (CEDC).

„A visegrádi harci egység kész lesz a beavatkozásra mindenütt, ahol veszélyeztetve lenne az Európai Unió biztonsága”

- szögezte le Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió (CT24) idézte.

Csehország július elsején Szlovákiától átveszi a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

Az egyéves cseh elnökség a védelmi politika terén kiemelten kíván foglalkozni a visegrádi országok szorosabb együttműködésével, a katonák közös bevetésével a külföldi missziókban, a közös hadgyakorlatokkal és a hadseregek felszerelésének javításával

- sorolta a cseh elnökség szakmai célkitűzéseit Metnar.

A hét ország védelmi tárcavezetői megvitatták az illegális migrációval kapcsolatos nemzetközi biztonsági helyzetet, különösen ami az úgynevezett nyugat-balkáni utat illeti, és támogatásukról biztosították a régió országainak igyekezetét, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

Lubomír Metnar szerint a nyugat-balkáni régió egyike azoknak a térségeknek, ahol el tudja képzelni a közös visegrádi harci csoport bevetését szükség esetén.

Benkő Tibor: a V4-ek egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség

Benkő Tibor eredményesnek, hasznosnak nevezte a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), illetve a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) találkozóján tartott megbeszélést.

A miniszter köszönetet mondott a visegrádi négyek (V4) szlovák elnökségének, személyesen pedig Peter Gajdos védelmi miniszternek az utóbbi egy év aktív és kiváló munkájáért. Mint mondta, ez az utóbbi év bizonyította, hogy a V4 egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség.

Kijelentette, hogy Magyarország számára a visegrádi csoport keretében megvalósuló regionális együttműködés kiemelt jelentőséggel bír, s emellett ugyancsak fontos regionális együttműködési platformnak nevezte a közép-európai védelmi együttműködést.

Benkő Tibor szerint a megbeszéléseken a felek egyetértettek, hogy az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják. Felhívta a figyelmet: egyetértés volt abban is, hogy

a NATO-nak nemcsak a keleti, de a déli irányból érkező kihívásokra is megfelelő figyelmet kell fordítania.

A tárcavezető beszélt a V4-ek műveleti együttműködése terén elért sikerekről is. Ennek kapcsán említette, hogy az idén

július 1-jétől újabb féléves készenléti szolgálatot lát el a visegrádi négyek harccsoportja.

A közép-európai védelmi együttműködésről szólva pedig hangsúlyozta, Magyarország meghatározó partner kíván lenni. Mint mondta, ennek kézzelfogható bizonyítéka a Magyarország által idén októberben megrendezendő COOPSEC19 (Cooperative Security 19) migrációs válságkezelési gyakorlat, amelyen 15 ország lesz jelen megfigyelőkkel, illetve résztvevőkkel.

A közép-európai védelmi együttműködés terén tett kezdeményezések között

központi helyen említette az állandó strukturált együttműködést, az úgynevezett PESCO-t,

amelynek sikeres végrehajtása mellett Magyarország teljes mértékben elkötelezett. Rámutatott, hogy a PESCO keretében vállalt kötelezettségek végrehajtásával a tagállamok elmélyítik együttműködésüket a védelmi képességek fejlesztése terén.

Benkő Tibor fontosnak tartotta kiemelni: Magyarország hosszú távú képességfelajánlása a közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokság felállítása. Ez – mint mondta – amellett, hogy a NATO katonai vezetési rendszerében egy, a régióban meglévő űrt fog betölteni, a regionális képességfejlesztés, illetve együttműködés platformja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában