Áldozatvédelemből elégtelen

2019.11.20. 12:46

Karácsony: derüljön ki a színházi zaklató neve!

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Hír TV-nek nyilatkozva elítélte, hogy az érintettek személyiségi jogaira hivatkozva nem fedi fel a zaklató kilétét a Katona József Színház, és azt sem árulják el, hogy pontosan mi történt.

Budapest, 2019. november 6. Karácsony Gergely fõpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor elõtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az elmúlt évek legsúlyosabb szexuális zaklatási botránya robbant ki, miután a Katona egy közleményt adott ki arról, hogy az egyik

„szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.”

A botrány napvilágra kerülése után az Origo már eddig is kitartóan érdeklődött a főváros vezetésénél arról, egyetértenek-e azzal, hogy a színház nem nevezte meg a zaklatót. Mostanra értek el áttörést:

a Hír TV-nek nyilatkozva Karácsony Gergely is a magáévá tette az áldozatok védelmének az ügyét. Ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy tarthatatlan, amit Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes eddig ebben az ügyben képviselt

- vagyis az, hogy a konzervatív hírportál kérdései elől tudatosan kitérve a hallgatás választotta.

Karácsony: derüljön ki a zaklató neve

Nyilvánosságra kell hozni, hogy ki a zaklató a Katona József Színházban – ezt mondta a Hír Televíziónak a főpolgármester.

Karácsony Gergely állítása szerint erre fogja kérni a fővárosi fenntartásban működő intézmény vezetését. Azt is mondta: eddig nem történtek lépések az áldozatok védelmében, de a mostani botrány után programot indítanak.

Szexuális zaklatások történhettek, amelyeket egy rendező követett el

A Origo megkérdezte a színházat, hogy valóban rendezőről van-e szó. Arról is érdeklődött, hogy tett-e a teátrum rendőrségi feljelentést, és elkövetett-e mindent annak érdekében, hogy a kitiltott munkatárs más színházakban se folytathassa tevékenységét.

A Katona József Színház sajtósa erre annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogainak védelmében nem mondanak semmit.

Az Origo ezt követően Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettest is kereste. Tőle egyebek mellett azt kérdezte: egyetért-e vele, hogy a színház nem nevezte meg a zaklatót, valamint azt, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést az ügyben. Gy. Németh Erzsébet egyelőre nem válaszolt a lapnak.

Ez a helyzet változott meg azzal, amit a Hír TV-nek nyilatkozva Karácsony Gergely végre képviselni kezdett. Az áldozatok védelmére fordított – kissé megkésett – figyelemmel.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában