vízhiány

2018.02.13. 14:26

Katasztrofális szárazság sújtja Dél-Afrikát

Az országot katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a kormányzat.

A döntést a hatóságok a „jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. Így az állam irányítása alatt álló összes intézménynek tervet kell kidolgoznia a vészhelyzetre, az azonnali segítségnyújtásra és a szükséges építési intézkedésekre vonatkozóan – áll a katasztrófavédelmi központ vezetője, Mmaphaka Tau által aláírt határozat szövegében.

A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz.

Dél-Afrika második legnagyobb városában ezért kiszámították, hogy mikor jön el a „zéró nap”, amikor előreláthatólag elfogy az ivóvíz. Hogy ez minél később következzen be, a hatóságok arra kérték a megközelítőleg 4 millió lakosú Fokvárosban élőket, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként. Ez nagyjából egy háromperces zuhanyozás során elhasznált vízmennyiségnek felel meg.

A jelenleg helyzet miatt sokan Fokváros vezetését hibáztatják. A bírálók szerint a városvezetés figyelmen kívül hagyta a szakértők figyelmeztetéseit, és nem hozott korlátozó intézkedéseket a katasztrófa megelőzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában